Posibil nou organ, descoperit în spatele nasului! Ce rol are și cum de nu a fost văzut până acum

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Posibil nou organ    Foto: CNN
Posibil nou organ Foto: CNN

Cercetătorii olandezi au reușit să descopere o pereche de glande despre a cărei existență nu se știa până acum. Descoperirea nu a fost posibilă prin metode convenționale de imagistică, iar medicii nu exclud că ar putea fi o parte necunoscută până acum a glandelor salivare.

Organismul uman este posibil să aibă o pereche de glande pe care oamenii de știință să nu le fi observat până acum. O echipă de cercetători idn Olanda spune că a descoperit o pereche de glande care sunt ascunse în craniile noastre, undeva în zona de întâlnire a cavității nazală cu gâtul.
Cercetătorii medicali au întâlnit mai întâi glandele, pe care propun să se numească glande tubariene, în timpul unei scanări concepute pentru a căuta creșteri tumorale. Oamenii de știință s-au uitat apoi la scanările capului și gâtului a încă 100 de persoane pe care le tratau pentru cancer de prostată și au disecat două cadavre - un bărbat și o femeie. Toți aveau un set de astfel de glande.
Descoperirea a fost „palpitantă”, dar autorii au fost „puțin sceptici” la început, a spus autorul principal al studiului, Matthijs H. Valstar, chirurg în cadrul departamentului de oncologie și chirurgie a capului și gâtului de la Institutul Olandez pentru Cancer.
„Am crezut că nu este posibil să descoperim acest lucru în 2020”, a spus Valstar. "Este important să fie reprodus și ar trebui să se facă cu diferite serii de pacienți. Este important să aveți confirmarea noilor descoperiri medicale.”

Descoperirea, imposibilă prin metodele imagistice convenționale

Glandele nu pot fi văzute cu metode convenționale de imagistică medicală, cum ar fi ultrasunetele, scanările CT (topografie computerizată) sau RMN (imagistica prin rezonanță magnetică), au spus autorii studiului. „Entitatea necunoscută” a fost identificată numai atunci când medicii foloseau un tip avansat și nou de scanare numit PSMA PET / CT care a fost utilizat pentru a detecta răspândirea cancerului de prostată. PSMA PET este o prescurtare pentru imagistica antigenului de membrană specifică prostatei utilizând tomografie cu emisie de pozitroni.
Glandele salivare apar clar pe acest tip de imagistică, extrem de sensibil. „Oamenii au trei seturi de glande salivare mari, dar nu acolo", a declarat autorul studiului, Wouter Vogel, specializat în radiologie oncologică la Institutul Olandez pentru Cancer, într-un comunicat de presă din mai. "Din câte știam, singurele glande salivare sau mucoase din nazofaringe sunt microscopice, mici și până la 1000 sunt răspândite uniform în toată mucoasa. Deci, imaginați-vă surpriza noastră când le-am găsit”, citează CNN.
„Multe mari descoperiri științifice vin ca o surpriză - o constatare întâmplătoare”, a declarat Joy Reidenberg, profesor de anatomie la Școala de Medicină Icahn din Muntele Sinai din New York, care nu a fost implicat în studiu. "Din fericire, acești cercetători au fost conectați la date și au fost suficient de inteligenți din punct de vedere anatomic pentru a observa luminozitatea neobișnuită într-o regiune despre care nu se credea că ar conține nicio glandă salivară", a adăugat Reidenberg. „Așa cum a spus odată celebrul (biolog francez) Louis Pasteur:„ Șansa favorizează mintea pregătită”.

Posibil să fie parte a glandelor salivare?

A fost o chestiune de dezbatere dacă glandele tubariale erau un organ complet nou sau ar putea fi considerate parte a sistemului de organe ale glandei salivare, se arată în studiu.
„Aceste descoperiri susțin identificarea glandelor tubariale ca o nouă entitate anatomică și funcțională”, au spus autorii studiului, care a fost publicat în revista Radiotherapy and Oncology.
„Glandele ar putea fi descoperite recent, dar este dificil să excludem că acestea ar putea reprezenta grupuri de glande salivare minore”, a spus dr. Valerie Fitzhugh, președintele interimar de patologie de la Rutgers New Jersey Medical School și Rutgers Robert Wood Johnson Medical School. Fitzhugh nu a fost implicat în studiu.

Deoarece studiul s-a concentrat pe un număr mic de pacienți care erau în mare parte bărbați și au folosit teste specifice mai degrabă decât standarde, a adăugat ea, examinarea mai multor femei și a pacienților mai sănătoși ar permite date mai bune.
„În general, există încă multe de învățat despre corpul uman”, a spus Fitzhugh, „iar tehnologia ne permite să facem aceste descoperiri. Aceasta ar putea fi prima dintre unele descoperiri interesante din corp”.
Indiferent de modul în care sunt descrise glandele, autorii au declarat că descoperirea lor a avut implicații clinice, în special pentru pacienții cu cancer de cap și gât, inclusiv tumori în gât sau limbă. Radioterapia poate deteriora glandele salivare, ceea ce poate duce la uscarea gurii și probleme la înghițire, vorbire și mâncare.

Studiul poate fi găsit aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel