Primul caz de dublă infecție, COVID-19 și gripă, din lume. De unde este bolnavul și care e starea sa

Dana Lascu |
Data publicării:
Alerta, coronavirus
Alerta, coronavirus

Primul caz de dublă infecție cu COVID-19 şi gripă cu virus AH1N1 a fost confirmat serologic. Suprapunerea celor două epidemii ar fi un dezastru, avertizează specialiștii. 

Faptul că s-a confirmat ipoteza că cele două infecții pot coexista îngrijorează comunitatea medicală internațională, deoarece convergența celor două boli ar putea pune o și mai mare presiune asupra sistemului sanitar din orice țară. În mexic, de unde provine acest prim caz de dublă infecție, specialiștii spun că se tem că spitalele vor fi depășite. 

„Mai mult decât convergența celor două boli la aceeași persoană, un lucru mai puțin obișnuit, trebuie să ne preocupe juxtapunerea epidemiei cu sezonul de gripă, fapt ce ar putea duce la o saturație a spitalelor", a scris luni pe Twitter, Alejandro Macias, responsabil cu gestionarea epidemiei de gripă din 2009.

Duminică, guvernul mexican a confirmat prima dublă infectare, cu coronavirusul SARS-CoV-2 și cu gripa sezonieră, la aceeași persoană, potrivit lui Jose Luis Alomia, director general de epidemiologie din Ministerul mexican al Sănătății.

„A fost raportat în Mexic primul caz privind prezența simultană a celor două virusuri, atât a virusului SARS-CoV-2, agentul patogen care provoacă boala COVID-19, precum și a virusului AH1N1, care declanșează gripa”, a precizat el.

Cazul a fost detectat la o femeie de 54 de ani, cu obezitate, care suferă de o boală autoimună și care a avut, în trecut, cancer și o afecțiune pulmonară cronică, notează vallartadaily.com.

Demnitarul mexican a precizat că pacienta a fost spitalizată și că evoluția ei este bună, dar că nu e în afara oricărui pericol. Responsabilul medical a explicat că pacienta a început să prezinte simptome la sfârșitul lunii septembrie, fapt ce a determinat spitalizarea ei la Institutul Național de Științe Medicale și Nutriție Salvador Zubirán. După mai multe săptămâni de spitalizare, femeia a fost externată pentru perioada 5-6 octombrie, dar a fost din nou internată după ce a prezentat febră ridicată. La cea de-a doua spitalizare i-a fost detectat și virusul gripal AH1N1.

Alejandro Macias avertizase săptămâna trecută că există pericolul ca cele două boli să apară simultan și că asta va genera „o presiune spitalicească extraordinară” dacă și gripa va fi epidemică, la fel ca în ultimii ani. Nimeni nu este pregătit de o „epidemie sinergică”, a arătat el.

Până duminică, Mexicul a înregistrat în total 83.781 de decese și 817.503 cazuri de COVID-19.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel