Primul copil din lume, născut de o femeie cu uter transplantat de la donatoare decedată

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Tăierea cu întârziere a cordonului ombilical are beneficii asupra sănătății bebelușului
Tăierea cu întârziere a cordonului ombilical are beneficii asupra sănătății bebelușului

Primul copil din lume, născut de o femeie care a avut un transplant de uter de la o donatoare decedată, este considerat un adevărat succes, după cum au anunțat medicii brazilieni care s-au ocupat de caz. Aceștia susțin că astfel de transplanturi pot avea loc și deschid o nouă opțiune pentru femeile infertile. Până acum s-au efectuat alte 10 transplanturi de uter de la donatoare decedate în Statele Unite, Republica Cehă și Turcia, dar cel din Brazilia este primul care a dus la nașterea unui copil.

 

Mama este o femeie de 32 de ani care s-a născut fără uter. Donatoarea a fost o femeie de 45 de ani care a murit în urma unui accident vascular cerebral. Operația de transplant a avut loc în septembrie 2016 și a durat 10,5 ore. Beneficiara a primit cinci medicamente imunosupresoare (necesare pentru a preveni respingerea noului uter de către organism), antibiotice, tratament anticoagulant și aspirină în timpul spitalizării. Terapia cu imunosupresie a continuat după ce a părăsit spitalul până la momentul nașterii bebelușului.

Înainte de transplant, femeia a făcut o fertilizare in vitro, în urma căreia a avut 8 embrioni înghețați. Implantarea lor a avut loc la șapte luni după transplant. Sarcina a fost confirmată la 10 zile după implantare. Singura complicație în timpul sarcinii a fost o infecție a rinichilor, tratată cu antibiotice. Uterul transplantat a fost, îndepărtat în timpul operației cezariene și nu a prezentat anomalii, au menționat medicii.

Femeia a născut o fetiță la 35 săptămâni și trei zile. După trei zile după naștere, mama și copilul au fost externate din spital. La vârsta de 7 luni și 20 de zile, bebelușul continuă să fie alăptat și cântărește 15 kilograme.

,,Primele transplanturi de uter din partea donatorilor vii au reprezentat un punct de reper medical, creând posibilitatea nașterii pentru multe femei infertile. Nașterea aceasta arată că sarcinile care implică un uter de la un donator decedat sunt viabile, a Dr. Dani Ejzenberg de la Universitatea din Sao Paolo, liderul studiului.

Acesta a subliniat că este rar întâlnit ca femeile aflate în viață să fie dispuse și în același timp eligibile să doneze un uter unui membru al familiei sau unei prietene apropiate. De aceea noul studiu este atât de important fiindcă ,,utilizarea donatorilor decedați ar putea să extindă foarte mult accesul la acest tratament, iar rezultatele oferă dovada unui concept pentru o nouă opțiune pentru femeile cu infertilitate uterină".


11 nașteri după transplant de uter de la donatoare vii

Potrivit datelor incluse într-un raport făcut de cercetătorii brazilieni, printre cuplurile infertile, unul din 500 are infertilitate uterină cauzată de factori precum defecte congenitale, histerectomie sau infecție.

,,Până la 15% dintre cupluri suferă de infertilitate și în fiecare an mii de femei folosesc purtătoare gestaționale pentru a concepe. Transplantul uterin poate ajuta mai multe cupluri în atingerea visului lor de a fi părinți, utilizarea unui uter de la donatoare de organe decedate crește în mod semnificativ numărul de donatoare disponibile. De asemenea, elimină principala provocare de-a găsi un donator viu care se potrivește și care își riscă viața trebuind să facă o intervenție chirurgicală majoră pentru a-și îndepărta uterul", a spus dr. Tomer Singer, medic la Spitalul Lenox Hill din New York City.

Prima naștere la o femeie care a primit un transplant de uter de la o donatoare în viață a avut loc în Suedia în 2013. Au fost până în prezent 39 de astfel de proceduri, ceea ce a condus la 11 nașteri. În aceste cazuri, donatorul a fost "de obicei un membru al familiei". Femeile care poartă un copil folosind această tehnică se confruntă cu mai multe provocări, potrivit MedicineNet.com.

Acestea includ necesitatea utilizării mai multor medicamente care suprimă imunitatea în timpul celor 9 luni de sarcină, care pot avea efecte secundare atât asupra mamei cât și asupra copilului; necesitatea îndepărtării uterului prin histerectomie după cezariană; o rată ridicată de respingere a organelor; și o intervenție chirurgicală de lungă durată care necesită o abordare multidisciplinară în rândul medicilor. Sarcinile care implică utere transplantate de la donatoare decedate au eșuat în trecut, dar cazul brazilian este "un pas extraordinar în direcția cea bună".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel