Primul transplant de țesuturi musculare cardiace prin celule stem. Alternativă la transplantul de inimă

Adisa Codruț |
Data publicării:
Boli cardiovasculare
Boli cardiovasculare

O echipă de cercetători japonezi a anunţat luni că a efectuat primul transplant din lume de ţesuturi musculare cardiace prin intermediul celulelor stem derivate artificial.

Transplant, celule stem, inimă. Oameni de știință din Japonia echipă de cercetători japonezi a anunţat luni, 27 ianuarie, că a efectuat primul transplant din lume de ţesuturi musculare cardiace prin intermediul celulelor stem derivate artificial, cunoscute sub numele de iPS. Profesorul Yoshiki Sawa de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Osaka a declarat că transplantul a fost efectuat luni într-un studiu clinic pentru studierea eficacităţii şi siguranţei tratamentului la un pacient diagnosticat cu insuficienţă cardiacă gravă.

Transplantul de celule iPS ar putea servi ca alternativă la transplantul de inimă, care a fost singura opţiune pentru tratarea insuficienţei cardiace. Tratamentul experimental va fi administrat unui număr de zece pacienţi diagnosticaţi cu cardiopatie ischemică, o afecţiune în cazul căreia muşchii inimii nu beneficiază de suficient sânge din cauza cheagurilor din artere. În studiile clinice, o porţiune alcătuită din ţesuturi musculare cardiace realizate din celule stem este transplantată în zonele afectate ale inimii, potrivit Agerpres.

Echipa utilizează celule iPS stocate la Universitatea din Kyoto pentru a reduce riscul ca transplantul să fie respins de sistemul imunitar. Echipa condusă de Sawa a intenţionat iniţial să efectueze transplantul până în martie 2019, însă planul a fost amânat după ce un cutremur major produs în regiunea Osaka, în iunie 2018, a avariat o instalaţie de cercetare de la Spitalul Universitar Osaka unde erau dezvoltate celule iPS.

O echipă de la Universitatea Keio din Tokyo intenţionează, de asemenea, să efectueze un transplant de ţesuturi musculare cardiace obţinute din iPS pentru a trata o boală de inimă numită cardiomiopatie dilatativă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel