Problema majoră pe care o are România legat de prețul la medicamente

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Medicament
Medicament

Expertul în politici de Sănătate Adrian Pană a vorbit în dezbaterea online ”Reforma în sănătate. Ce s-a schimbat în pandemie” despre prețul medicamentelor.

Invitat la dezbaterea DC Media Group, ”Reforma în sănătate. Ce s-a schimbat în pandemie”, expertul în politici de sănătate Adrian Pană spune că România se confruntă cu o problemă majoră în privința modului în care e stabilit prețul la medicamente.

”Politica medicamentului e una dintre cele mai complexe politici de sănătate tocmai prin faptul că reglementarea pe parte de medicament e una extrem de complexă și de-a lungul timpului s-au adăugat extrem de multe condiționări. Vis-a-vis de politica medicamentului vorbim de prețuri și rambursare din partea decidentului, lucru care în România sunt sunt discutate complet separte, dar în multe alte țări la care, de obicei, ne uităm sau facem chiar referință în cazul prețului nu sunt discutate complet separat și de multe ori sunt discutate cumva în legătură una cu cealaltă. 

Ca și problemă majoră pe care o avem noi, astăzi, cred că este faptul că noi am ales să utilizăm doar o singură modalitate de reglementare a prețului și anume: referențierea externă. Există mai multe modalități de reglementare a prețului medicamentelor și în aceste condiții oprirea doar la o măsură face să fie cumva așezat în patul lui Procust. Cine nu intră acolo nu are acces în piață, și, în consecință, o parte din stânga, cât și din dreapta rămân în afara reglementării de preț”, afirmă expertul.

Acesta a mai amintit că, din 2015, OMS a elaborat un ghid de stabilire a politicilor de preț pentru medicamente.

”La capitolul referențiere externă a prețului se precizează că țările ar trebui să considere utilizarea referențierii externe de preț ca și metodă de negociere a prețului medicamentului și acest lucru să fie parte a unei întregi strategii în combinație cu alte metode pentru setarea prețurilor medicamentului. Țările trebuie să definească această metodă în mod transparent și absolut toate procesele pe care le utilizează ca să facă calculul. Ar  trebui să selecteze comparatori țările care au status economic o modaliatte de calculare a prețului la medicamentelor similară, cele în care există verificarea transparentă a prețurilor actuale, nu a celor negociate sau a celor care sunt discutate în baza unor înțelegeri bilaterale și în care există comparatorul exact vis-a-vis de produsul furnizat și modele similare de morbiditate”, explică expertul.

Însă, în România, adaugă Adrian Pană, s-a folosit doar referențierea externă, nu și alt mijloc de calcul al prețului la medicamente.

Youtube video image

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel