Probleme cu banii la secțiile ATI. Propunerile dr Dorel Săndesc: se impune asigurarea unui buget corespunzător

Florina Pop |
Data publicării:
Prof dr Dorel Săndesc. Foto: Facebook / pagina personală
Prof dr Dorel Săndesc. Foto: Facebook / pagina personală

Vicepreședintele Societății de Anestezie și Terapie Intensivă, medicul Dorel Săndesc, a subliniat necesitatea unei finanțări adecvate a secțiilor de ATI în lupta cu COVID.

Medicul Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății de Anestezie și Terapie Intensivă, a declarat, într-o intervenție telefonică la digi24 că ”este important prin acest buget să se asigure o finanțare adecvată pacienților gravi de la ATI”.

”Bugetul s-a adoptat târziu. (...) Ceea ce am sesizat eu este faptul că este important să se asigure prin acest buget o finanțare adecvată îngrijirii pacienților gravi de la ATI. Și aceasta se face printr-un program specific care există. În condițiile în care ATI-urile sunt pline, în condiții în care obiectivele stabilite de Guvern sunt corecte, să încercăm să creștem capacitatea de răspuns a secțiilor ATI, să dezvoltăm noi zone ATI, se impun niște soluții logice care să facă posibilă atingerea acestor obiective și pentru aceasta există propuneri concrete făcute:

1. Resursa umană care devine una din problemele majore - pentru rezolvarea cel puțin parțială este necesară scoaterea la concurs a posturilor din spitalele care țin de Ministerul Sănătății care sunt, în acest moment, pe perioada crizei, blocate, acum putem să angajăm doar pe perioadă determinată. Este una din propuneri care se poate rezolva foarte rapid și sperăm să se rezolve.

2. Finanțarea prin acțiuni prioritare - această alocare bugetară este esențială. Nu putem să acceptăm ideea că se va reduce finanțarea față de anul trecut. Dimpotrivă, în mod obiectiv, costurile îngrijirilor cresc pentru că anul trecut noi am reușit împreună cu autoritățile să dublăm dotările cu echipamente din secțiile de ATI. În mod logic, când ai mai multe echipamente, monitoare, ventilatoare și costurile cresc pentru că sunt o serie întreagă de consumabile necesare pentru utilizarea acestor echipamente în îngrijirea pacienților. 

Noi nu vrem decât să atragem atenția că se impune asigurarea unui buget corespunzător cel puțin la fel ca anul trecut și așteptăm. Nu există oficial anunțat bugetul. Eu am discutat cu ministerul inclusiv cu domnul ministru care a confirmat că se vor găsi sursele bugetare pentru a se asigura această finanțare. Este ceea ce ne dorim. Spunem acest lucru din dorința constructivă de a ne asigura condițiile pentru a putea lupta. 

(...) Este subiectul cel mai fierbinte: capacitatea de răspuns la ATI. În mod logic, el trebuie să fie sprijinit nu doar cu obiective, ci și doar cu aceste soluții care se pot identifica. Bugetul de anul trecut a alocat inițial pentru acest program a fost unul mic, 160 de milioane, dar în condițiile în care în care criza a evoluat s-a suplimentat de la fondul de rezervă a Guvernului. Credem că și anul acesta aceasta trebuie să fie soluția”, a afirmat prof. dr Dorel Săndesc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel