Probleme financiare la Centrul Multifuncţional de Sănătate din Bozovici, Caraș-Severin

Adisa Codruț |
Data publicării:
Clădirea Centrului  FOTO: Facebook Beicuța Petro‎
Clădirea Centrului FOTO: Facebook Beicuța Petro‎

Centrul Multifuncţional de Sănătate din Bozovici, Caraș-Severin, are probleme financiare după ce cele mai multe consilii locale din Valea Almăjului nu îşi mai plătesc cotizaţia lunară pe care şi-au asumat-o la înfiinţarea acestuia.

Centrul Multifuncțional de Sănătate, Caraș-Severin. "Toate cheltuielile auxiliare, respectiv lemnele pentru căldură, energia electrică, transportul analizelor la laboratorul din Reşiţa, telefonia sunt asigurate de Asociaţia Consiliilor Locale 'Sănătate pentru Almăj', care, în ultima perioadă, nu a mai acordat sprijinul financiar necesar. Sunt primării care nu au mai plătit cotizaţia de foarte mult timp, iar fără sprijinul lor riscăm să nu mai putem funcţiona, iar centrul să se închidă. Spitalul din Reşiţa asigură doar salariile, medicaţia, dezinfectantele şi atât. Sunt luni în care doar Primăria Bozovici asigura cheltuielile administrative, dar e foarte greu aşa", afirmă medicul Ileana Popişti de la Centrul Multifuncţional de Sănătate din Bozovici, citată de Agerpres.

Ce este Centrul Multifuncţional de Sănătate din Bozovici

Unitatea medicală a fost creată în aprilie 2011 după ce Valea Almăjului a rămas fără spital. "Din păcate, din 2011, când spitalul din Bozovici a fost închis, printr-o decizie criminală, aş spune eu, nu s-a mai reuşit redeschiderea lui. Sunt medici specialişti care vin periodic, medic neurochirurg, medic ORL-ist, ginecolog şi pediatru, dar nu s-a reuşit redeschiderea spitalului, aşa cum a fost el, odată. Se fac, însă, demersuri. Primăria asigură locuinţe medicilor şi le acordă facilităţi salariale, numai ca să vină aici şi spitalul să poată fi redeschis. Nu ştiu dacă mai marii ţării se gândesc că aici e vorba de viaţă şi de moarte", a afirmat Silviu Velcotă, din partea Primăriei Bozovici.

Din Asociaţia Consiliilor Locale "Sănătate pentru Almăj" fac parte comunele Bănia, Bozovici, Dalboşeţ, Eftimie Murgu, Lăpuşnicu-Mare, Lăpuşnicel, Prigor şi Şopotu-Nou. La acest centru sunt arondate 15 localităţi. Cea mai apropiată unitate medicală este la peste 80 de kilometri.

La Centru lucrează trei medici şi patru asistente. Tot acolo se află și o staţie de ambulanţă şi un centru de permanenţă, deservit de medicii de familie. Momentan, Centrul Multifuncţional de Sănătate din Bozovici este deschis între orele 8.00 şi 16.00, după care rămâne deschis Centrul de permanenţă, unde se acordă primul ajutor, a mai spus reprezentantul Primăriei din Bozovici.

În Valea Almăjului trăiesc circa 20.000 de locuitori, iar Centrul multifuncţional a fost înfiinţat printr-o colaborare între Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa şi o asociaţie formată din consiliile locale din zonă. Conform Agerpres, iniţial, au fost opt primării, care, prin decizii ale consiliilor locale, au hotărât să se asocieze şi să contribuie cu o cotizaţie lunară, dar, în prezent, unele nu şi-au mai achitat obligaţiile pe care şi le-au asumat, asta ducând la probleme financiare - plata unor cheltuieli administrative, a personalului auxiliar. În momentul de faţă, a rămas doar Primăria comunei Bozovici, care are cea mai mare populaţie şi care asigură cea mai mare parte din cheltuieli.

La acest centru multifuncţional vin atât localnici din întreaga zonă, persoane aflate în concediu la părinţi, cât şi turişti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel