Produsele de protecție solară bagă în sânge substanțe cancerigene? Studiu

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Creme protecție solară
Creme protecție solară

Substanțele chimice din produsele pentru protecție solară sunt absorbite în sânge în concentrații de până la de 419 ori mai mari peste nivelul considerat „sigur pentru evitarea cancerului”, arată un studiu publicat astăzi în JAMA. Studiul a fost realizat de experți ai FDA, care ne îndeamnă să nu renunțăm la creme, sprayuri și loțiuni de protecție solară pentru că anual peste un milion de cazuri noi de cancer de piele sunt diagnosticate.

Un studiu explorator care a presupus utilizarea produselor de protecție solară la nivel maxim recomandat, publicat astăzi în JAMA, a constatat că substanța chimică numită oxibenzonă, care absoarbe radiațiile UVA și UVB, atinge concentrații plasmatice de până la 209,6ng/ml.

Aceasta în condițiile în care Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) încearcă să asigure că dispozitivele medicale și produsele de igienă persoană sunt sigure în SUA, recomandând concentrații de astfel de substanțe nu mai mari de 0,5ng / ml în sânge pentru prevenirea cancerului. Adică de mai mult de 419 ori mai puțin. 

Pe lângă faptul că este potențial carcinogen, oxibenzona poate, de asemenea, să perturbe hormonii, ceea ce duce la toxicitatea embrionară, sugerează alte lucrări.

Oamenii de știință care au realizat studiul de față subliniază totuși că implicațiile cercetării lor sunt necunoscute și că oamenii nu ar trebui să ia „decizia pe genunchi de a renunța la utilizarea produselor de protecție solară", pentru că există pericolul real ca fără ele să dezvolte cancer de piele

Studiul a fost efectuat de FDA și condus de Dr. David Strauss, directorul Diviziei aplicare a reglementărilor din cadrul Departamentului de Farmacologie Clinică a administrației americane.

Factori de protecție solară din mai multe surse

Produsele de protecție solară ne apără împotriva deteriorării pielii prin reflectarea, absorbția sau împrăștierea radiațiilor UV dăunătoare, au scris cercetătorii, în Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA). Mulți oameni aplică mai multe grame de protecție solară în fiecare zi, atât în mod direct, cât și relativ indirect, prin produse de îngrijre a tenului care conțin și factor SPF.

În ciuda beneficiilor dovedite de protecție contra razelor dăunătoare ale Soarelui, FDA arată ca ingredientele care sunt absorbite în sânge în cantități mai mari de 0.5ng / mL , ar trebui să fie supuse „evaluării toxicologice".

Valoarea de 0,5ng / ml este considerată cea mai mare concentrație pe care o substanță necunoscută o poate atinge în fluxul sanguin, unde riscul de cancer este mai mic decât unul din 100.000 după o singură doză.

Patru substanțe chimice analizate

Pentru a testa acest lucru, cercetătorii au analizat ingredientele active - avobenzonă, oxibenzonă, octocrilenă și ecamsul - patru substanțe de protecție solară din produsele disponibile în comerț. Mărcile respectivelor produse nu au fost date publicității. A fost vorba de două spray-uri, o cremă și o loțiune. 

Oamenii de știință au pus 24 de voluntari să își aplice fie primele două produse de protecție solară, care erau fie ambele spray-uri, fie produsele rămase, care erau o loțiune și o cremă.

Două miligrame de spray, cremă sau loțiune de protecție solară au fost aplicate pe 1 cm² din pielea participanților, pe trei sferturi din corp, de patru ori pe zi, timp de patru zile.

Această frecvență a fost aleasă datorită etichetelor acestor produse care instruiesc utilizatorii să le aplice cel puțin o dată la două ore. Dar în realitate, utilizarea cremelor poate fi și mai deasă, dacă oamenii stau mult la soare.

Un total de 30 de probe de sânge au fost, de asemenea, prelevate de la fiecare dintre participanți timp de o săptămână. Rezultatele obținute prin aplicarea oricăreia dintre cele patru produse au determinat ca ingredientele active să atingă concentrații mai mari de 0,5 ng / ml în sângele participanților.

Concentrații uriașe găsite în sângele subiecților

Oxibenzona a atins concentrații plasmatice de până la 209,6ng / ml după aplicarea unuia dintre spray-uri și 194.9 ng/mL la al doilea spray testa și 169.3 ng/mL pentru lotiune. Față de limita maximă admisă de 0,5 ng/mL, asta înseamnă o concentrație mai mare de 419,2 ori la primul spray, de 389,8 ori mai mare la al doilea și de 338,6 ori mai mare pentru loțiune.

Concentrațiile de avobenzonă (substanță care a fost legată de cancer, alergii și toxicitate la organe) cele mai mari înregistrate au fost de 4,3 ng / ml după folosirea loțiunii. Și octocrilena, care poate provoca iritarea pielii, a ochilor sau a plămânilor, a avut cea mai mare concentrație maximă, după folosirea spray-urilor, de 7,8 ng / ml.

Ecamsul, care poate provoca uscarea pielii, înroșire și acnee, se găsește numai în cremă, iar concentrațiile cele mai mari descoperite în sânge au fost de 1,5 ng / ml.

Concentrații peste limită după prima zi

Cercetătorii au notat și că, pentru toate cele 4 produse testate, la câte 4 aplicații pe zi, concentrații sistemice mai mari de 0,5 ng / ml au fost atinse după prima zi de folosire.

Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că studiul lor nu ar trebui să descurajeze oamenii să mai folosească produse de protecție solară și că sunt necesare studii suplimentare pentru a vedea semnificația clinică a acestor valori.

Ei remarcă, de asemenea, că studiul lor a fost efectuat în interior, departe de căldură, raze UV și umiditate, ceea ce poate modifica absorbția de componente de protecție solară. Și nu a fost luat în considerare modul în care absorbția variază în funcție de vârsta unui utilizator sau de tipul pielii, precum și dacă protecția solară vine ca un spray, loțiune sau cremă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel