Prof dr Alexandru Rafila: În fiecare săptămână dispare o comună din România, din cauza deceselor de COVID

Adisa Codruț / 17 oct 2021 / 07:49

Prof dr Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, spune că este foarte afectat de cele 2.000 de decese care sunt înregistrate săptămânal din cauza valului Delta al pandemiei COVID-19. Microbiologul spune că din cauza acestui număr mare de decese se poate spune că în fiecare săptămână dispare o comună din România.

În doar o lună numărul cazurilor noi de COVID și cel de decese înregistrate din cauza maladiei a crescut aproape exponențial. Acum vorbim de, în medie, circa 15.000 de cazuri noi pe zi și de sute de decese, ceea ce face ca per total cifrele să fie înfiorătoare. Profesorul Alexandru Rafila a mărturisit că siuația îl afectează.

"Mă afectează foarte tare cele 2.000 de decese care sunt săptămânal. Dacă o să avem 23 de săptămâni cu 15 mii de cazuri, va fi o problemă pentru că sistemul medical va fi afectat, iar pacienții nu au unde să meargă, a spus prof dr Alexandru Rafila, sâmbătă, la România TV.

„Lucrurile acestea trebuiau pregătite de multă vreme. În fiecare săptămână dispare o comună din România din cauza deceselor COVID” a subliniat el. 

Referitor la medicamentele care par să aibă efect la pacienții cu COVID simptomatic, medicul e nelămurit de ce autoritățile nu lasă decât medicii din spitale să le prescrie și doar farmaciile cu circuit închis să le elibereze. 

„Tratamentul ambulatoriu pe pacienții cu forme ușoare sau medii trebuia gestionat puțin altfel. Nu am nicio explicație de ce Cseke Attila nu aprobă medicamentele. Medicii de familia nu pot să prescrie pentru că nu există în farmacii, sunt doar în cele cu circuit închis din spitale. Trebuie să existe centre care să facă analizele pentru administrarea lor. Cred că a fost o problemă legată de costuri în ceea ce privește ace anticorpi monoclonali. Sunt medicamente destul de costisitoare, dar sunt pacienți care sunt eligibili. Aștept și eu să văd care sunt criteriile, le aștept de foarte mult timp, pentru pacienții cu COVID”, a explicat prof dr  Alexandru Rafila. 

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy