Prof dr Aurel Nechita: acest război spital public - spital privat îl consider inutil. Fiecare își aduce contribuția

Florina Pop |
Data publicării:
Dr Aurel Nechita. Foto: Facebook
Dr Aurel Nechita. Foto: Facebook

Profesorul și medicul pediatru Aurel Nechita a declarat în cadrul emisiunii Academia de Sănătate că războiul dintre spitalele publice și cele private este ”inutil” deoarece fiecare unitate medicală își aduce contribuția ei.

Sunt peste 800 de medici pediatri în România, la ora actuală. Adică în jur de 5% din total doctorilor din țară. Numărul acestor specialiști a crescut în ultimii ani, susține profesorul și medicul pediatru Aurel Nechita de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați. Acesta a fost secretar de stat în Ministerul Sănătății, iar acum îndeplinește funcția de vicepreședinte al Comisiei de Învățământ al Camerei Deputaților.

”Vă spun și motivul (n. r. creșterii): pentru că Ministerul Sănătății a crescut numărul de locuri la rezidențiat. La ora actuală sunt peste 800 de medici din totalul de peste 63.000, ceea ce reprezintă cam 5% din totalul medicilor”, afirmă profesorul Aurel Nechita, în cadrul emisiunii Academia de Sănătate de luni, 19 iulie.

Întrebat cum se clasează România într-un top al numărului de medici pediatri din Europa, specialistul susține că undeva, ”pe la mijlocul clasamentului”. ”Din numărul total de paturi de spital, de peste 132.000, numărul de paturi din secții și spitale de pediatrie, circa 19.000, adică 15% din total, sunt pentru copii”, adaugă dr Aurel Nechita.

Potrivit acestuia, în țară sunt 8 spitale de urgență pentru copii. ”Nu sunt multe, dar ne bazăm pe aceste 8 spitale, le spun regionale, de pediatrie, care au cam toate specialitățile”, mai precizează specialistul. 

În opinia acestuia, conflictul public-privat în sistemul sanitar este ”inutil”:

”După mine, acest așa-zis război public-privat - ca om care a lucrat în Ministerul Sănătății, în două mandate - îl consider un război inutil pentru că fiecare completează și își aduce contribuția, și mai ales în domenii de vârf, unde încă nu poate rețeaua publică - a rămas puțin în urmă - mă refer la Chirurgia cardiovasculară pentru copii, la alte specialități ceva mai greu de abordat în sistemul public”, apreciază profesorul și medicul Aurel Nechita.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel