Prof. dr. Cornelia Bala, diabetolog: lucrăm la un proiect de inteligență artificială cu componentă de educație

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Diabet FOTO pexels
Diabet FOTO pexels

Prof. dr. Cornelia Bala de la Clinica de Diabet Cluj, a explicat de ce inteligența artificială va fi utilă în depistarea diabetului sau prediabetului. Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii online „PNRR - urgențe ale sistemului național de sănătate”, organizată de grupul de presă DC Media Group.

Prof. dr. Cornelia Bala a explicat care este rolul inteligenței artificiale în depistarea cât mai precoce a diabetului și prediabetului, dar și despre posibilitatea înființării unui registru național de diabet.

„Eu cred că una din cheile succesului este o comunicare, astfel încât beneficiarii și cei care pot să contribuie la atingerea beneficiilor, adică noi, medicii, să putem să identificăm punctele pe care le-am putea realiza din ceea ce noi știm că este necesar, atât în ceea ce privește îngrijirea diabetului zaharat, cât mai ales partea de prevenție și educație.

Aceste centre care sunt deja prevăzute ca și structuri care ar putea fi finanțate din acest program, evident că pot să reprezinte niște puncte de sprijin extrem de importante în ceea ce privește depistarea precoce a diabetului - ideal a prediabetului - și începerea măsurilor de prevenție. Și aici cred că noi am putea contribui prin furnizarea unor algoritmi clari, ceea ce în literatura engleză se numește patient pathway, adică să fie evident, în funcție de anumite caracteristici ale fiecărei persoane care va fi evaluată, încotro să fie orientată; rămâne la acel nivel și facem educație, și aici digitalizarea este de un mare potențial. Noi deja am început să lucrăm la un proiect de inteligență artificială cu componentă de educație, ceea ce nu-i foarte complicat, pentru că și pe aeroport, dacă ai nevoie de o anumită informație, calculatorul te conectează în anumite zone; la fel se poate întâmpla  foarte bine și răspunzând nevoilor personalizate pe care fiecare persoană poate să o aibă la un moment dat”, a spus ea.

Problematica obezității, mai puțin discutată

„Aș adăuga aici și dimensiunea obezității, pentru că despre diabet s-a discutat destul de mult. Foarte bine ar fi să cuplăm și cu problematica obezității, pentru că ele, de cele mai multe ori sunt mână-n mână, în diabetul de tip 2, mai ales, așa cum am constatat cu toții, în această pandemie, obezitatea s-a delimitat mai mult ca oricând, ca  un factor de risc extraordinar de important și nenumărate cazuri de decese la persoane tinere, care aveau ca și singură patologie cronică, cel mai probabil ignorată, obezitatea. Și aici s-ar putea merge pe acest model de depistare, evaluare de bază, să spunem, stratificarea riscului: obezitatea de gradul 1 nu are aceleași riscul cu cea de grad mare, cu care ar rebui să mergem până la centre de excelență de chirurgie bariatrică, de exemplu, în anumite situații. Și, sigur, digitalizarea care ar putea să ne ajute foarte mult, cred că succesul ar putea veni printr-un lanț de comunicare extrem de eficient, probabil dinspre minister, care construiește cadrul general, după aceea mă gândesc că un alt punct de sprijin ar putea fi comisiile de specialitate care în toate specialitățile sunt profund integrate în viața profesională a specialității respective și atunci foarte rapid să putem să identificăm din toate nevoile pe care le discutăm de ani de zile – registrul național de diabet este o discuție îndelungată – dar poate că ar fi o șansă acum să îl realizăm mult mai rapid.”

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel