Proteina care indică pacienților cu COVID-19 dacă vor face forma gravă a bolii

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Covid-19, sange
Covid-19, sange

O proteină din sângele pacienților cu COVID-19 ar putea fi un predictor pentru evoluția bolii. Proteina are legătură cu sistemul imunitar ereditar și ar putea ajuta la gestionarea pacienților infectați.

O proteină cunoscute sub numele de suPAR în sângele pacienților cu COVID-19 poate fi un predictor al insuficienței respiratorii severe, potrivit unei noi cercetări publicate în Critical Care pe 30 aprilie. Concluziile cercetătorilor de la Rush University Medical Center și alte instituții sugerează că nivelul foarte ridicat al suPAR ar putea fi un potențial predictor pentru care pacienții cu COVID-19 vor trebui să fie puși pe ventilatoare pentru a-i ajuta să respire.

„Acesta este primul raport din lume care arată că suPAR este crescut în COVID-19 și este predictiv. Deoarece suPAR este un reactant al sistemului imunitar înnăscut, este un indicator al gravității bolii”, a spus Jochen Reiser, doctor în medicină, profesor de medicină internă, președinte al departamentului de medicină internă la Rush.

„Aceste rezultate arată că, cu cât nivelul plasmatic suPAR este mai mare, cu atât rezultatul va fi mai rău în plămânii acestor pacienți”, a spus Reiser, care este co-corespondent autor al studiului. „Cu cât este mai mare nivelul suPAR, cu atât este mai scurt timpul înainte ca pacienții să aibă nevoie de intubație.”

Echipa de cercetare Reiser a testat nivelurile suPAR la 15 pacienți Rush, atunci când au fost admise sau testate pentru COVID-19. Școala medicală de la Universitatea din Atena a măsurat nivelul de suPAR la 57 de pacienți și i-a urmărit în cursul lor clinic. A fost urmărit timpul până la intubație și s-a dovedit a fi mai scurt la pacienții cu un suPAR plasmatic mai mare.

„SuPAR este asociat cu rezultate slabe din sindromul de detresă respiratorie acută (o afecțiune la mulți pacienți cu COVID severă-19) și o funcționare slabă a plămânilor la pacienții bolnavi în stare critică”, a spus Reiser.

De asemenea, Reiser menționează că legătura dintre suPAR și insuficiența respiratorie sugerează o modalitate de a ajuta la gestionarea pacienților cu COVID-19. „Dacă măsurăm suPAR ca parte a diagnosticării COVID-19, este posibil să știm pe cine să urmărim mai mult și pe cine să trimitem acasă. Nivelurile de plasmă suPAR ne oferă o fereastră asupra cursului bolii, permițând o monitorizare îmbunătățită și aplicarea timpurie a noilor tratamente noi”, a spus el.

Un suPAR plasmatic ridicat crește, de asemenea, riscul de leziuni renale acute - o scădere bruscă a funcției renale care poate să fie un efect secundar sever al procedurilor medicale generale.

Potrivit informațiilor, un număr tot mai mare de pacienți cu COVID-19 se dezvoltă, de asemenea, probleme renale, ceea ce îi determină pe cercetători să investigheze conexiunea dintre COVID-19, suPAR și boala renală.

Studiul, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel