Quercetina, LETALĂ pentru coronavirus. În ce alimente o găsești

Dana Lascu |
Data publicării:
Caperele sunt cele mai bogate în Quercetina. Foto:Pixabay
Caperele sunt cele mai bogate în Quercetina. Foto:Pixabay

Quercetina, o moleculă care se găsește în mai multe alimente comune, blochează o proteină esențială pentru dezvoltarea noului coronavirus, ceea ce îl ucide, arată un nou studiu. Iată în ce alimente se găsește ea: 

Un studiu internațional care a implicat Institutul de Nanotehnologie al al Consiliului Național de Cercetare (CNR-Nanotec) din Italia a constatat că quercetina acționează ca un inhibitor specific pentru noul coronavirus SARS CoV-2, acel virusul responsabil pentru COVID-19. Studiul (link direct studiu) a fost publicat în International Journal of Biological Macromolecules 

Conform acestuia, quercetina, o moleculă de origine naturală, funcționează ca un inhibitor specific pentru SARS-CoV-2. Această moleculă are un efect destabilizator asupra 3CLpro, una dintre proteinele principale ale virusului, esențială pentru dezvoltarea acestuia, iar blocarea activității sale enzimatice este letală pentru SARS-CoV-2. 

În ce alimente găsești Quercetina

„Simulările pe computer au arătat că quercetina se leagă exact în locul activ al proteinei 3CLpro, împiedicând-o să-și îndeplinească funcția în mod corespunzător”, spune Bruno Rizzuti, autorul părții de calcul a studiului. 

„Această moleculă este comparabilă cu cele mai bune antivirale disponibile împotriva acestui coronavirus, deși niciunul dintre ele nu este aprobat ca tratament. Quercetina are o serie de proprietăți originale și interesante din punct de vedere farmacologic: este prezentă din abundență în legumele obișnuite, cum ar fi caperele (cea mai mare concentrație, 234 de mg la 100 g de produs) și ceapa roșie, și este cunoscută ca antioxidant (link studiu), antiinflamator, anti-alergic și ca având caracteristici antiproliferative. Proprietățile sale farmacocinetice sunt, de asemenea, cunoscute și este bine tolerată de oameni ”. 

Quercetina se mai găsește și în: mere, prune, struguri, afine, fenel, mărar, coriandru, varză, roșii bio (link studiu) și diferite tipuri de miere (link studiu)

Mai mult, quercetina poate fi ușor modificată pentru a dezvolta o moleculă sintetică și mai puternică, datorită dimensiunii reduse și a grupurilor funcționale particulare prezente în structura sa chimică. Deoarece nu poate fi brevetată ca medicament, oricine ă poate folosi ca punct de plecare pentru noi cercetări.

„Studiul începe de la o caracterizare experimentală a 3CLpro, principala protează a SARS-CoV-2”, explică Olga Abian, de la Universitatea din Zaragoza și autor principal al lucrării. 

„Această proteină are o structură dimerică, formată din două subunități identice, fiecare cu un sit activ esențial pentru activitatea sa biologică. Într-o primă fază a lucrării, sensibilitatea la diferite condiții de temperatură și pH a fost studiată cu diverse tehnici experimentale: un rezultat important deoarece multe grupuri lucrează la 3CLpro ca posibilă țintă farmacologică, datorită faptului că este puternic conservat în toate tipurile de coronavirusuri. Pentru această proteină, în literatura de specialitate au fost deja raportate molecule care acționează ca inhibitori, dar nu pot fi utilizate ca medicamente datorită efectelor lor secundare”. 

Cum acționează

„Cea mai interesantă parte a acestei lucrări este screeningul experimental efectuat pe 150 de compuși, dintre care quercetina a fost identificată ca o moleculă activă pe 3CLpro”, conchide Adrian Velazquez-Campoy de la Universitatea din Zaragoza, care a coordonat grupul de cercetare și care, anterior, a lucrat la identificarea medicamentelor inhibitoare de proteine pentru virusul SARS original care a cauzat epidemia din 2003.

„Quercetina reduce activitatea enzimatică a 3CLpro datorită efectului său destabilizant asupra proteinei. Evident, ne așteptăm să se găsească un vaccin, dar medicamentele vor fi în continuare necesare pentru persoanele deja infectate și pentru cei care nu pot fi vaccinați” a mai arătat acesta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel