Quercetina, substanța miraculoasă din ceapa roșie care ar combate COVID-19

Cătălina Burghelea / 01 apr 2021 / 22:53

Fie că este folosită pentru o supă, feliată pentru un burger sau murată pentru o salată, ceapa nu ne lipsește din alimentație. Ceapa este cunoscută pentru aroma sa înțepătoare, nu neapărat pentru valoarea nutritivă. Deși unele soiuri de ceapă sunt lipsite de culoare, ceapa în general este una dintre cele mai înalte surse naturale ale unui puternic flavonoid: quercetina. 

O singură porție de ceapă (o ceapă medie) conține aproximativ 52 miligrame (mg) de quercetină. 

Quercetina și sănătatea

Quercetina este unul dintre cele mai studiate flavonoide dietetice și este asociată cu multiple beneficii pentru sănătate. Două dintre cele mai notabile beneficii ale acestui compus sunt susținerea sănătății inimii și protejarea împotriva stresului oxidativ.

Sănătatea inimii: Quercetina joacă un rol pozitiv în susținerea tensiunii arteriale sănătoase și a sănătății endoteliale. Endoteliul este stratul subțire de celule care acoperă vasele de sânge și inima corpului. Este considerat un organ activ din corp, deoarece ajută la control atunci când vasele de sânge se relaxează sau se constrâng. 

Protecție împotriva stresului oxidativ: Toată lumea suferă din cauza stresului oxidativ, cauzat atunci când există un dezechilibru al radicalilor liberi dăunători, care afectează celulele și țesuturile. Acest proces se întâmplă în interiorul corpului, astfel încât, deși este posibil să nu simți efecte imediate din cauza stresului oxidativ, acesta poate afecta atât sănătatea, cât și sistemul imunitar în timp. Antioxidanții pot ajuta la calmarea stresului. Și întrucât quercetina acționează ca un agent de eliminare a radicalilor liberi și susține procesele antioxidante, este deosebit de bună în acest sens. 

Se crede că te apără de coronavirus. Quercitina funcționează ca un inhibitor specific al coronavirusului Sars-CoV-2. De fapt, substanța prezintă o acțiune destabilizatoare asupra 3CLpro, una dintre proteinele cheie pentru multiplicarea agentului patogen, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Biological Macromolecules.

Quercitina este prezentă din abundență în legumele obișnuite, precum caperele, ceapa roșie și ridichia, și este cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante, antiinflamatoare, anti-alergice și anti-proliferative. 

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy