Radioterapia. În ce tipuri de cancer joacă un rol esențial. Dr Gabriel Rîcu explică

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Dr Gabriel Rîcu. Foto: DC Medical
Dr Gabriel Rîcu. Foto: DC Medical

Dr Gabriel Rîcu a explicat la emisiunea Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, rolul extrem de important al radioterapiei în tratamentul cancerului.

Invitat al emisiunii Academia de Sănătate, doctorul Gabriel Rîcu, medic primar în specialitatea Radioterapie la Spitalul Militar Central „Carol Davila" din București și la Centrul Medical Amethist, a vorbit despre rolul radioterapiei în ameliorarea și tratarea anumitor tipuri de cancer.

”Radioterapia, chimioterapia și intervenția chirurgicală fac parte din tratamentul complex, multimodal al pacienților cu cancer. 80% dintre pacienții cu cancer vor avea indicație, pe parcursul evoluției lor pentru radioterapie, atât ca tratament combinat, cât și ca tratament exclusiv pentru anumite tipuri de cancer care pot fi vindecate prin radiațiile ionizante”, spune medicul Gabriel Rîcu.

În ce-i privește pe pacienții metastatici, radioterapia poate să joace un rol important în ameliorarea anumitor efecte ce apar în timpul cancerului – durere, sângerare, stenoză.

Dr Gabriel Rîcu despre cancerul rino-faringian, de col uterin

Medicul afirmă că pentru pacienții cu tumori de sferă ORL, radioterapia în stadiile incipiente poate să fie tratamentul exclusiv care vindecă pacientul. ”Există situații în care chirurgia poate fi mutilantă pentru pacient, atunci se optează pentru un tratament conservator cum este radioterapia”, susține dr Gabriel Rîcu.

În cazul cancerului de rino-faringe, o intervenție radicală nu ar putea fi efectuată decât mutilând pacientul, spune specialistul, iar rezultatele cu radioterapie exclusiv sunt foarte bune. Când e cazul de tumori avansate, tratamentul în cazul acestora asociază radioterapia cu chimioterapia. Pentru tumorile de laringe, intervenția chirurgicală ar însemna pierderea vocii. În această situație, radioterapia cu sau fără chimioterapie poate să obțină rezultate similare, adaugă medicul Gabriel Rîcu.

Pentru cancerele de prostată în stadii incipiente, cu risc scăzut, medicii apelează doar la radioterapie. Pentru stadii avansate, radioterapia se asociază tratamentului hormonal.

Un alt exemplu în care radioterapia înseamnă tratament este cancerul de col uterin. În străinătate se optează fie pentru intervenție chirurgicală, fie pentru radioterapie, sau radioterapie și chimioterapie pentru stadiile avansate. În România încă se practică radioterapia cu intenție operatorie pentru cancerele de col uterin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel