Radu Gănescu: Banii trebuie să urmeze pacientul

Florina Pop |
Data publicării:
EXCLUSIV
Radu Gănescu, președinte COPAC
Radu Gănescu, președinte COPAC

Radu Gănescu, președintele COPAC, a declarat la Health Forum România III, că noua OUG pe sănătate este ”un lucru bun”.

Radu Gănescu, Președintele COPAC, a spus, la Health Forum România III, organizat de DC Media Group, că ideea ”de a trece pacientul și anumite programe ale Casei Naționale într-un sistem privat” este ”un lucru bun”. ”Da, banii trebuie să urmeze pacientul și pacientul trebuie să fie tratat oriunde din punct de vedere al soluției permisibile pentru acel pacient”, adaugă Radu Gănescu, subliniind că este opinia sa personală, nu a asociației în fruntea căreia se află.

Acesta a mai atras atenția că în Europa pacientul nu se duce chiar unde vrea el, ci merge acolo unde Casa de Asigurări are contracte. ”Iar marea diferență între noi și Europa este că noi nu avem asigurări private. Avem numai asigurări publice. Dacă eu aș fi undeva într-o zonă a Olandei și aș vrea să mă tratez la Bruxelles s-ar putea Casa de Asigurări să zică nu pentru că ea are contract cu anumiți furnizori de servicii și trebuie să mă încadrez în acei furnizori de servicii medicale. Asta e o mică mare problemă”, mai precizează Radu Gănescu.

În opinia acestuia, mulți din sala care găzduiește Health Forum România III au apelat la servicii private de sănătate. Însă, adaugă Gănescu, dacă el ar trebui să vină cu partea de coplată ca să poată susține acel cost medical al serviciuui nu și-ar putea permite. ”N-aș putea fie că vorbim de un pacient oncologic, fie că vorbim de un pacient cu boli cardiovasculare. Marea problemă este: Casa va crea finanțarea necesară ca aceste costuri să fie suportate indiferent de sistem public sau privat?”, a întrebat Radu Gănescu.

I-a răspuns pozitiv secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan că asta se dorește prin punerea în practică a celor două programe pilot pe partea de oncologie și boli cardiovasculare: decontarea tuturor cheltuielilor.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel