Raed Arafat, Coronavirus: Nu punem orașe în carantină, știm de unde vin cazurile. 10.771 de persoane izolate

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Raed Arafat
Raed Arafat

Secretarul de Stat MAI Raed Arafat a spus astăzi, într-o conferință de presă, că nu se pune deocamdată problema instaurării carantinei în vreun oraș, pentru că știm de unde vin cazurile și încă poate fi controlată situația. 

La sediul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc, astîzi, ședința Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, pentru analizarea situației privind cazurile confirmate de infecție cu noul coronavirus, dar și pentru dispunerea măsurilor necesare pentru combaterea răspândirii virusului. la finalul acesteia, ministrul de Interne, Marcel Ion Vela și ssecretarul de stat Raed Arafat au susținut o conferință de presă în care au anunțat măsurile luate.

Astfel, a fost emisă Hotărârea CNSSU prin care au fost aprobate scenariile de evoluție a infecției cu noul coronavirus (COVID-19) și măsurile de răspuns necesare. De asemenea, au fost analizate cazurile apărute în țara noastră, modul de acțiune pentru tratarea persoanelor confirmate cu noul coronavirus, precum și metodele de izolare a persoanelor care au intrat în contact cu acestea.

În prezent, la nivel național, au fost confirmate 6 cazuri de persoane infectate cu COVID-19, ultimele două cazuri fiind diagnosticate în cursul zilei de astăzi, 4 martie. Toate cele 5 persoane care sunt internate în centrele specializate de tratare a bolilor infecțioase au o stare de sănătate stabilă, iar evoluția lor medicală este permanent monitorizată.

Suntem în faza de limitare la granițe

Deocamdată, a spus Raed Arafat, nu se pune problema de impunerea unei carantine într-un întreg oraș, nici măcar în cazurile de la Timițoara, unde nepotul în vârstă de 16 ani al bărbatului descoperit ieri ca fiind infectat (cazul cu numărul 4) a fost confirmat și el azi ca având coronavirsul Covid-19. 

„În cazurile de la Timișoara vorbim încă de persoane care erau autoizolate în același loc, deci ei nu provin din locuri separate sau locuri diferite. (...) S-ar putea să mai apară cazuri din aceeași casă, curte, cum se spune, având în vedere că au fost în contact direct. (...) Și dacă nu au intrat în contact cu persoane din exterior înseamnă că acest focar poate să fie conținut acolo, fără să se răspândească în altă parte. (...) Pe viitor, scenariile sunt făcute, dacă am ști noi la ce să ne așteptăm 100% am fi mult mai siguri. (...) Sunt mai multe posibilități. Este posibilitatea ca totul să se limiteze doar la cazuri venite din afară, cu transmitere susținută în comunitate, ceea ce înseamnă că deja să infecteze o persoană, a doua, a treia, a patra, fără să fie evident de unde vine infecția la anumiți pacienți, dar în acest moment nu am ajuns acolo! Noi acum sperăm că încă să reușim să limităm intrarea virusului în țară și răspândirea lui la persoanele care provin din călătorii din afară, și la contacții lor, dar la un moment este posibil să treacă la o infecție în interiorul comunității cum s-a întâmplat și în alte țări europene. Și atunci vom trece și noi la faza a doua, de a încetini răspândirea în țară. Exact cum au făcut Franța, cum au făcut alte țări. Deci suntem în faza de limitare de intrare”, a spus secretarul de stat Raed Arafat. 

Totodată, din datele centralizate la Ministerul Sănătății, 35 de persoane se află în carantină instituționalizată, iar pentru 10.771 de persoane a fost instituită auto-izolarea la domiciliu.

Până la această oră au fost prelevate și analizate 579 de probe ale persoanelor care au sosit în România din zone afectate de infecția cu COVID-19 ori persoane care au intrat în contact cu pacienți confirmați cu acest virus. Dintre acestea 573 au ieșit cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu virusul.

„Cetățenii care doresc informații despre situațiile legate de COVID – 19 pot apela numărul 0800800358. De asemenea, cetățenii români din străinătate pot solicita informații numărul de telefon: +4021.320.20.20. La aceste linii telefonice pot fi solicitate informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă.

Rugăm cetățenii să se informeze permanent de pe canalele oficiale ale Guvernului României, Ministerului Sănătății, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe și Departamentului pentru Situații de Urgență”, notează reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel