Rafila, despre o pandemie de variola maimuței: Este exclus așa ceva. Riscul de infecție este mic

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Rafila - Captura Foto: Antena 3
Rafila - Captura Foto: Antena 3

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut noi declarații despre variola maimuței.

Ministerul Sănătății a anunțat că "pe teritoriul României nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuței sau suspiciune de îmbolnăvire". 

Clarificarea vine ca urmare a informațiilor apărute în mediul online cu privire la un posibil caz de variolă la Spitalul Municipal din Rădăuți, județul Suceava.

"Precizăm următoarele:

Cazul de la Rădăuți este din punct de vedere clinic și epidemiologic al unei paciente de 43 de ani cu varicelă, infectată după contactul cu copii, membri de familie, care au avut această boală, conform șefului secției de boli infecțioase de la spitalul din localitate, dr. Angelica Popescu.

Variola maimuței nu se răspândește cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale.

Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat și prelungit cu o persoană care are variola maimuței. Nu există elemente care să sugereze în vreun fel posibilitatea infectării pacientei din Rădăuți cu virusul variolei maimuței", a anunțat Ministerul Sănătății.

Alexandru Rafila, despre o posibilă pandemie de variola maimuței

 

"Nici vorbă de pandemie. Este exclus așa ceva. Rata de reproducere a acestei infecţii este mult sub 1, este 0,3. Ştiți bine că pentru infecția cu noul coronavirus am plecat de la 3 și am ajuns pe la 10 sau chiar peste rată de reproducere.

Deci riscul de infecție este mic și nu se transmite decât prin contact direct, prelungit, cu o persoană infectată.

Cele 90 de cazuri care au fost înregistrate în Europa au fost oarecum grupate în majoritatea lor, în sensul că se poate stabili calea de transmitere în cadrul acelor grupuri", a declarat Alexandru Rafila, duminică, în direct la Antena 3.

Vezi și: Variola maimuței. OMS, anunț despre restricțiile impuse persoanelor infectate: Trebuie IZOLATE

Grecia: Primul caz suspect de variola maimuţei

 

Un prim caz suspect de variola maimuţei a fost depistat în Grecia, la un turist englez, a anunţat sâmbătă organismul grec de sănătate publică, scrie AFP.

Cetăţeanul englez şi partenera sa de călătorie au fost transferaţi la spital într-o cameră de izolare, a precizat organismul grec într-un comunicat.

Analizele de laborator urmează să confirme acest caz până luni.

Mai multe ţări occidentale, printre care Franţa, Germania, Marea Britanie, Statele Unite, Spania sau Suedia au identificat cazuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel