Rafila, despre valul doi al pandemiei COVID-19: „Important e să fie o creștere rezonabilă, să nu depășească 10-20%”

Dana Lascu / 24 sep 2020 / 14:30
Alexandru Rafila  FOTO: arhivă personală
Alexandru Rafila FOTO: arhivă personală

Prof dr Alexandru Rafila se așteaptă ca numărul de cazuri de Covid-19 să crească în mod constant acum, după redeschiderea școlilor, la fel cum a crescut și după reluarea activităților la 1 septembrie.

Prof dr Alexandru Rafila, reprezentantul României în boardul OMS, spune că cifrele anunțate în bilanțul zilnic respectă un tipar care se repetă de la o săptămână la alta.

„Sunt cifre similare cu cele de săptămâna trecută, chiar și zilele coincid - recordul de miercurea trecută s-a repetat miercurea aceasta (ieri, n.r.). Impactul reluării activității de la începutul lunii septembrie a existat, a fost o creștere de 20% față de perioada similară anterioară”, a explicat Alexandru Rafila pentru Digi24 evoluția numărului de cazuri de coronavirus.

El a observat că în timp ce alte țări ase confruntă cu un un al doilea val al pandemiei, după acalmia din vară, în România numărul cazurilor a crescut constant. 

„Țările din vestul Europei sunt în valul al doilea, la ei e creștere față de acalmia din vară. Totuși, noi nu avut această acalmie, noi în vară am avut mai multe cazuri decât ei. Începând de la 1 iulie, la noi a fost o evoluție crescătoare care nu s-a oprit nici acum. Aștept cu interes profesional și îngrijorare rezultatele viitoare, după deschiderea școlilor. (...)Important e să fie o creștere rezonabilă, să păstrăm o creștere de 10-20% față de situația actuală. Mă aștept să continue trendul de creștere în secțiile ATI, care au ajuns la 500 de cazuri. Gradul de ocupare a paturilor ATI e de 50%. Să vedem dacă se ajunge ca în unele zone aceste secții să fie suprasolicitate”, a arătat prof dr Alexandru Rafila la Digi24. 

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy