Registrul național de cancer, din acest an. Rafila: Va fi elaborată o rețea națională de diagnostic și tratament

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
registrul national de cancer. FOTO: Captura video @MS
registrul national de cancer. FOTO: Captura video @MS

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a anunțat înființarea Registrului Național de cancer, începând din acest an. Face parte din Planul Național de Combatere și Control al Cancerului.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat luni că se lucrează la o nouă formă a Planului Național de Combatere și Control al Cancerului, dar că toate activitățile prevăzute în cadrul acestuia ar urma să fie finanțate abia de anul viitor, după aprobarea bugetului, notează Agerpres.

Ministrul Rafila a menționat însă că o parte dintre măsuri vor fi implementate și în acest an, iar printre ele se numără: ”înființarea Registrului Național de Cancer; elaborarea planurilor naționale de screening pentru cancer, folosind datele din studiile pilot pentru cancerul de col uterin, cancer mamar și cancer colorectal; elaborarea criteriilor de certificare a centrelor de diagnostic și tratament al cancerului; metodologiile de monitorizare a performanței și calității serviciilor; elaborarea cadrului de dezvoltare a unei rețele naționale de diagnostic și tratament; revizuirea curriculum-ului de rezidențiat pentru oncologie medicală, radioterapie și chimie oncologică”, a afirmat ministrul în cadrul unei conferințe de presă susținute la Ministerul Sănătății.

”Planul Național de Control și Combatere al Cancerului, știți bine că o lege a fost aprobată, în cursul anului 2022, și ca urmare a acestei legi, începând cu luna ianuarie trebuia să facem normele la această lege. Ca să putem să facem acest lucru, am făcut două grupuri, un grup tehnic, cu funcționari de la Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și alte instituții subordonate Ministerului, era un grup administrativ în care a fost invitat și președintele Comisiei de Oncologie, și în afară de acest grup al MS am făcut un grup de experți.

Până la urmă discutăm de o problemă extrem de tehnică și este important ca ea să fie abordată de experți, iar traducerea muncii lor, a experților în acte normative să o facă grupul din MS. (...)

S-a ajuns la concluzia necesității reformulării obiectivelor și măsurilor propuse, astfel încât măsurile să ducă la îndeplinirea obiectivelor și la îndeplinirea scopului propus. (...)

1. -imagine fara descriere- (339975104_595442629212605_2149836376546715651_n_53032100.png)

Lista membrilor din grupul experților. FOTO: Captură video @ Ministerul Sănătății 

Este un soi de tumor board, mare, la nivel național, care poate să abordeze toate palierele necesare unei astfel de legi complexe.

Grupul tehnic de lucru a analizat situația actualului Plan Națipnal de Combaterea și Control al Cancerului și a constatat câteva lucruri: 

- sunt necesare modificări și adaptări ale textului actual al PNCC

- punerea în acord cu Planul European de combatere a cancerului

- reformulare într-un cadru logic ca să întrunească criteriile unui instrument de planificare

- completarea cu o analiză de situație a tuturor datelor existente în prezent, încât aceste norme despre care se discută să poată să fie elaborate în mod corect și sustenabil.

Ca să putem să facem o implementare a acestui PNCC la nivel național, au studiat povara bolii în populație, prevalența factorilor de risc ai cancerului, capacitatea de prevenție, diagnostic și tratament, distribuția serviciilor oncologice la nivel națioal șu resursa umană disponibilă”, a declarat ministrul Sănătății, în cadrul unei conferințe de presă.

Obiectivele Planului European de combatere a cancerului

Ministrul Rafila a mai precizat că printre obiectivele Planului european de combatere a cancerului se numără:

- eliminarea cancerului de col uterin cauzat de infecția cu HPV

- depistarea precoce prin dezvoltarea schemelor europene de screening

- diagnostic și tratament prin crearea rețelei naționale, respectiv, europene a centrelor comprehensive de cancer

- suport pentru copiii diagnosticați cu cancer

- inițiativa europeană pentru imagistică în oncologie.

Totodată, ministrul Alexandru Rafila a declarat că forma actuală a Planului Național de Combatere și Control al Cancerului are ”mici disfuncționalități”, pe care ministerul încearcă să le corecteze.

Printre acestea se numără:

- includerea obiectivelor specifice doar pentru opt tipuri de cancer

- crearea unui departament independent de sănătate publică la nivelul tuturor unităţilor spitalicești

- dezvoltarea unei identități online a spitalelor din România

- obligația Ministerului Sănătății de a crea ”cancer test kits”.

”Are obiective și termene care nu pot fi atinse, nu au fost atinse de nicio țară din lume.

Vă dau câteva exemple: scăderea mortalităţii printr-un anumit tip de cancer și scăderea numărului de cazuri de cancer diagnosticate.

Nu se pot realiza în unul-doi ani, acesta este un proces.

Întâi crești, prin screening, numărul de cazuri pe care la diagnostichezi, adopți o politică de acces la tratament și prevenţie, după care, în timp, cinci-șapte ani, se poate ajunge la scăderea numărului de cancere.

Multe cancere care pun probleme de sănătate publică nu au fost incluse. Ele au o incidență și o mortalitate mare. Și vă dau exemple de câteva dintre ele, vrem să le includem, avem o datorie față de pacienți, căci nu sunt doar cele opt tipuri enumerate, respectiv  melanomul malign, cancerul gastric, cancerul de pancreas, cancerul ovarian. Trebuie și ele incluse în PNCC”, a explicat ministrul Sănătății.

De asemenea, ministru Alexandru Rafila a explicat ce a făcut grupul tehnic de lucru, în mod concret.

”A analizat factorii de risc ai cancerului, a colectat toate datele existente relevante petru analiza de situație din România, a făcut analiza cheltuielilor și costurilor cu prevenția, diagnosticul şi tratamentul în oncologie, a analizat serviciile de diagnostic şi tratament, a identificat punctele tari, punctele slabe și oportunitățile în domeniul prevenției, diagnosticului și tratamentului în oncologie  și a inventariat politicile naționale cu cele internaționale, s-a făcut reformularea obiectivelor  generale și ale obiectivelor specifice și au fost puse în acord cu resursele de finanțare existente pentru dezvoltarea serviciilor și a structurii de diagnostic și tratament”.

Vezi și: Vaccinarea, debirocratizată. Rafila: Medicii de familie vor fi aprovizionați. Nu vor mai merge la DSP-uri

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel