Responsabilitatea, CHEIA a ieșirii din pandemie. Rafila: Un VAL ȘASE presupune o altă tulpină

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii. FOTO Guvernul Romaniei
Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii. FOTO Guvernul Romaniei

Ministrul Rafila este optimist și nu vede apariția unui eventual val șase până în toamnă. 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat pentru RFI că un eventual  val șase al pandemiei poate fi luat în calcul doar în toamnă, ”mai puțin în această primăvară, credem noi, dar monitorizăm lucrurile îndeaproape, încât să vedem ce se întâmplă. (...) Un val șase presupune o altă tulpină care circulă și care se transmite susținut în comunitate, iar lucrul acesta nu cred că se va întâmpla înainte de această toamnă, poate nici în toamnă nu se va întâmpla, așa că nu cred că trebuie să îngrijorăm populația în mod inutil”.

Declarația ministrului vine în contextul în care Executivul nu a mai prelungit starea de alertă, fapt care a dus la ridicarea bruscă a tuturor restricțiilor, chiar dacă Rafila a propus o renunțare etapizată la aceste restricții.

”Mie îmi pare bine că ne-am reîntors la viața normală, important este să o facem cu precauție, cu responsabilitate, încât să nu punem în vreun fel în pericol sănătatea publică și să asistăm la o creștere a numărului de cazuri internate în spitale”,  a explicat ministrul Alexandru Rafila, pentru RFI.

De altfel, acesta a subliniat că din punct de vedere profesional, medical, a continuat să facă o serie de recomandări esențiale pentu această perioadă, în care deși numărul de cazuri a scăzut sunt încă mii de cazuri confirmate zilnic,  iar ”până când această transmitere comunitară nu încetează, adică îmbolnăvirea poate să se întâmple oriunde, datorită prezenței de persoane care sunt infectate, atunci în mod evident, recomandările noastre sunt în continuare aceleași, respectiv utilizarea măștii în spațiile închise și mijloacele de transport în comun, evitarea aglomerațiilor, igiena individuală”, a mai spus ministrul Sănătății.

Ce este BRAIN FOG, simptomul long-COVID. Simptomele long-COVID pe care trebuie să le iei în seamă

"Long-COVID a fost predefinit ca persistența simptomelor induse de infecția cu SARS-CoV-2, la mai mult de trei săptămâni de la debutul și de la testul pozitiv.

Există o afectare foarte importantă a faptului că există pacienți care au făcut o formă ușoară sau moderată de COVID-19, la care, în general, evoluția bolii este de două săptămâni, dar după ce s-au recuperat după această infecție, după ce s-au negativat la testul PCR, au persistat simptomele mult peste două săptămâni.

Într-un studiu publicat în British Medical Journal, s-a constat că aproximativ 10% dintre pacienții care au avut forme ușoare de boală sau forme medii de COVID, nu s-au recuperat la mai mult de trei săptămâni după debutul bolii.

Acest lucru a fost definit ca sindromul long-COVID", a declarat dr. Cătălina Trifan, în exclusivitate pentru DC Medical.

Care sunt simptomele long-COVID, citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel