Reuniune de urgență a miniștrilor sănătății din țările G7 pe tema variantei Omicron de coronavirus

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Covid-19     Foto: Pixabay
Covid-19 Foto: Pixabay

Guvernul britanic, care deține președinția rotativă a G7 - grupul principalelor șapte cele mai puternice economii ale lumii-, a anunțat convocarea astăzi a unei reuniuni de urgență a miniștrilor sănătății din țările ce formează acest grup, pentru a discuta despre noua variantă Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2.

Miniștrii sănătății din țările G7 - Marea Britanie, SUA, Canada, Franța, Germania, Italia și Japonia - se vor întâlni luni, 29 noiembrie, pentru a discuta despre evoluția situației legate de noua variantă mutantă de coronavirus botezată Omicron, în cadrul unei reuniuni de urgență, a precizat Ministerul Sănătății britanic.

Noua variantă Omicron a fost confirmată mai întâi în probe prelevate în Botswana începând cu 11 noiembrie și Africa de Sud începând cu 14 noiembrie. Pe 24 noiembrie Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a fost sesizată cu privire la existența noii variante de către Africa de Sud, țară care a înregistrat în ultimele săptămâni o înmulțire accelerată a cazurilor de COVID-19.

În zilele care au trecut de la anunțul privind existența noii variante, cazuri de infectare cu aceasta au fost confirmate și în țări din alte părți ale lumii, precum Israel, Belgia (o femeie venită din Egipt și aparent fără vreo legătură cu Africa subsahariană), Australia, Olanda, Marea Britanie, Germania, Italia, Danemarca, Cehia și Hong Kong.

Noua variantă de coronavirus provoacă îngrijorare în lumea întreagă întrucât prezintă mutații multiple, peste 50, dar încă nu este elucidat impactul acestora - contagiozitate, simptomatologie, severitatea bolii, rezistența la vaccin, etc - comparativ cu variantele deja descoperite, în special Delta, dominantă în prezent și cunoscută ca fiind foarte contagioasă.

În paralel, Membrii OMS au convenit să lanseze negocieri pentru a crea un instrument internațional care să prevină și să lupte mai bine cu următoarea pandemie care va veni cu siguranță.

Proiectul de acord urmează să fie validat oficial în cadrul reuniunii excepționale a Adunării Mondiale a Sănătății - organul suprem de decizie al OMS în care sunt reuniți cei 194 de membri - care începe luni și va dura trei zile, în contextul în care pe planetă se răspândește noua variantă Omicron a coronavirusului.

„După negocieri îndelungate, statele membre ale OMS au convenit în mod neoficial astăzi (duminică) să înceapă negocierile pentru un tratat privind pandemia. Rezoluția trebuie acum adoptată oficial mâine (luni) de liderii mondiali” la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății, a anunțat misiunea Uniunii Europene pe contul său de Twitter.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel