Revenirea din starea de urgență: cozi interminabile la spitalele din țară

Angela Sabău |
Data publicării:
Coadă la intrarea în SJU Baia Mare
Coadă la intrarea în SJU Baia Mare

Mai multe unități medicale din țară au înregistrat aglomerări încă de la primele ore ale dimineții. La SJU din Baia Mare au fost cozi interminabile.

Revenirea din starea de urgență și redeschiderea activității din spitale a dus la aglomerări la intrarea în unitățile medicale, încă de la primele ore ale dimineții. Pentru a intra în sptiale, pacienții încă trebuie să treacă de triaj și să completeze declarații, ceea ce duce la prelungirea timpului de așteptare.

La Sju Baia Mare accesul pacienților în spital se realizează pe trei intrări diferite.

„În cadrul Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare s-au reluat, la nivelul Ambulatorului Integrat, activitățile medicale suspendate pe perioada stării de urgență, dar pacienții care solicită examinări medicale trebuie să știe că se respectă, în continuare, condițiile de igienă și distanțare socială.

Luni, 18 mai, la prima ora a dimineții, s-a înregistrat un număr foarte mare de pacienți, fapt care a adus un grad ridicat de disconfort în rândul celor care au avut de așteptat la cortul de triaj. În mesajul transmis de conducerea unității medicale, încă de zilele trecute, s-a făcut precizarea că toate consultațiile directe, exceptând urgențele, se vor face pe bază de programare și s-a recomandat ca aceste programări să fie realizate telefonic”, se arată într-un comunicat de presă al unității medicale.

Chestionarul, disponibil on-line pe site-ul spitalului

Pentru a reduce timpii de așteptare precum și timpul petrecut în cortul de triaj, chestionarul care trebuie cokpletat la intrarea în unitatea medicală poate fi descărcat de pe site-ul spitalului. Acesta poate fi completat înainte de prezența fizică la spital.

”Ne bucură faptul că maramureșenii au încredere în serviciilor oferite de medicii Spitalului Județean de Urgență, însă pentru a preveni situațiile de supraaglomerare, așa cum s-a întâmplat și azi, venim cu rugămintea ca toți cei care doresc să fie văzuți de specialiștii noștri să își facă telefonic programarea și să încerce să completeze chestionarul înainte de a sosi la spital. Totodată, rugăm pacienții și aparținătorii să se prezinte la unitatea medicală conștienți fiind de faptul că se admite intrarea în incinta instituției cu doar 20 de minute înainte de ora programată pentru consultație, iar un pacient poate avea un singur însoțitor. Programările se fac în ordinea solicitărilor, indiferent dacă sunt consultații care îndeplinesc condițiile contractuale sau consultații contra cost, iar solicitanții se prezintă la triaj cu 30 minute anterior orei programate”, a declarat managerul-interimar al Spitalului Județean ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare.

După efectuarea triajului, pacienții se vor adresa fișierului alocat pentru specialitatea solicitată, amplasat în holul mare al spitalului, deoarece nu se permite așteptarea îndelungată în fața cabinetului medical.

Trebuie știut faptul că și pentru bolnavii programați de medicul specialist curant, trebuie să se anunțe (din timp) la fisier, ora programării.

”În momentul programării, solicitanții trebuie să comunice biroului de programare datele personale (nume, prenume, nr. telefon), iar programarea este posibilă pentru o perioadă de maximum 14 zile. Rugămintea noastră este ca toți cei care intră în spital să poarte mască de protecție și să respecte măsurile de igienizare a mâinilor, așa cum preved și reglementările Guvernului României instituite în starea de alertă, atunci când ne aflăm într-un spațiu public închis”, a declarat jr. Oros George-Alexandru, manager-interimar al Spitalului Județean de Urgență Baia Mare.

Telemedicina se utilizează în continuare

La nivelul Spitalui Județean se menține, unde e posibil, consultul prin telemedicină, contactându-se cabinetul sau medicul specialist. Totodată, pentru a fluidiza accesul în spital, încă de luni, 18 mai, s-a luat decizia de a fi permis accesul în spital pe trei intrări diferite. Astfel, pacienții care au programare la Radiologie și Imagistică Medicală, la Diabet sau la Pediatrie, vor intra pe ușa laterală, cea de la RMN. Pacienții care se prezintă pentru internări de zi sau eliberare certificate de deces, se vor prezenta la Unitatea de Primiri-Urgențe, iar pentru celelalte cabinete medicale, rămâne accesul în spital prin intrarea principală.

Se recomandă programările telefonice la consultații 

”Revin cu rugămintea ca toți cei care doresc să fie consultați în Ambulatoriul Integrat să își facă programarea telefonic, acest lucru fiind mult mai convenabil atât pentru reprezentanții Spitalului Județean, cât și pentru pacienți. Vom evita, în acest fel, aglomerările mari la ușile de acces și vom preveni și mai mult posibilitatea răspândirii infectărilor cu noul coronavirus. Totodată, descărcarea prealabilă a chestionarului și completarea acestuia încă de acasă va ajuta, de asemenea, ca accesul în spital să fie mult mai eficient și comod pentru fiecare dintre noi”, a conchis jr. Oros George-Alexandru, manager-interimar al Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel