REZIDENȚIAT 2019. Senatul forțează organizarea examenului, fără semnatura ministrului Educației

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
Examenul     FOTO: pexels.com
Examenul FOTO: pexels.com

Senatul a adoptat, în şedinţa plenului de astăzi, în unanimitate (72 de voturi "pentru"), o propunerea legislativă care aduce modificări examenului de REZIDENIAT 2019 și din 2020. Dacă va fi votată și de deputați, atunci anul acesta numărul de locuri la rezidențiat va fi egal cu al absolvenților, examenul se va da fără semnătura ministrului Educației, iar de anul viitor doar Ministerul Sănătății se va ocupa de acest examen. 

Senatul a adoptat, în şedinţa plenului de marţi, în unanimitate (72 de voturi "pentru"), propunerea legislativă pentru modificarea OG 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, prin care s-a stabilit că, la nivel naţional, începând din anul 2020, admiterea la rezidenţiat va avea loc în a treia duminică a lunii noiembrie.

"Ministerul Sănătăţii organizează admiterea în rezidenţiat pe locuri şi pe posturi prin concurs naţional în a treia duminică a lunii noiembrie, iar admiterea în rezidenţiatul în medicina de familie, prin test de selecţie, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Educaţiei Naţionale", prevede amendamentul senatorului PSD Liviu Pop, notează Agerpres. 

Examenul REZIDENȚIAT 2019, măsuri speciale

Pentru anul în curs, concursul pentru rezidenţiat se va desfăşura aşa cum era stabilit, pe 8 decembrie, şi în acest sens, actul normativ iniţiat de un grup de parlamentari de la PSD, UDMR şi PNL şi amendat de Senat prevede că "prin derogare concursul naţional pentru admiterea în rezidenţiatul pe locuri şi pe posturi se organizează în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii pentru anul 2019 şi se poate desfăşura la nivelul centrelor universitare pe baza acordului dintre Ministerul Sănătăţii şi instituţiile de învăţământ superior publice acreditate care au facultăţi de medicină, medicină dentară şi farmacie".

De asemenea, actul normativ adoptat de Senat mai prevede că "cifra de şcolarizare pentru rezidenţiat pentru anul 2019 se aprobă prin hotărâre a Guvernului, această cifră fiind egală cu numărul absolvenţilor de medicină cu diplomă de licenţă".

"Ministrul Finanţelor asigură resursele financiare necesare şcolarizării prin rezidenţiat la nivelul cifrelor de şcolarizare aprobate. Concursul naţional pentru admiterea în rezidenţiat este unic şi se organizează de universităţile de Medicină şi Farmacie, pe baza unei metodologii unice elaborate de aceste universităţi", se mai arată în propunerea legislativă adoptată de Senat.

Proiectul de lege va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel