Rezidențiatul din 2019 în pericol. OUG, soluție pentru deblocarea examenului

DCMedical Team |
Data publicării:

Examenul de rezidențiat, programat pentru data de 17 noiembrie 2019, este în pericol. Criza de guvern ar trebui soluționată până în data de 7 octombrie, pentru ca ordinul comun al ministerelor Sănătății și Educației să poată fi semnat.

În lipsa unui titluar la Educație, nu se poate organiza examenul de rezidențiat în acest an, fiindcă nu are cine să semneze ordinul de ministru la timp pentru respectarea calendarului de examen.

Președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Florin  Buicu,  a făcut un apel public la președintele României pentru deblocarea situației. Este greu de crezut că, în actualul context politic, se va ajunge la un nou guvern până în dta de 7 octombrie. Moțiunea de cenzură urmează a fi depusă pe 30 septembrie sau 1 octombrie și nu poate fi votată mai devreme de o săptămână. Dacă guvernul trece de acest vot, are nevoie, totuși, de un vot de încredere pe lista miniștrilor. Dacă moțiunea de cenzură este votată, urmează negocieri și un nou vot în Parlament. În ambele situații, termenul de 7 octombrie nu poate fi respectat.

Soluția ar fi o Ordonanță de Urgență inițiată doar de ministrul Sănătății, care să modifice Ordonanța 18, care reglementează rezidențiatul. 

 

Florin Buicu, apel către președintele Iohannis

Președintele Comisiei de Sănătate, conf. dr. Florin Buicu, a postat următorul mesaj pe Facebook:

”Nu “omorâți” o întreaga generație de tineri medici!

Sistemul de sanatate din Romania are nevoie de specialiști. Tinerii medici, absolvenți ai promoției 2019 și nu numai, urmează sa susțină examenul de rezidențiat in data de 17 Noiembrie 2019.
Metodologia de organizare a examenului, comisiile de specialitate precum și numărul de locuri și posturi se aproba prin ordine comune ale miniștrilor sănătății și educatiei care trebuie publicate in Monitorul Oficial pana la data de 7 Octombrie 2019 pentru ca examenul sa se poată desfășura.
Prin blocarea numirii ministrului educatiei, Dl presedinte Johanis, pune in pericol o generație întreaga de tineri medici care nu pot susține examenul de rezidențiat in acest an, nu se vor putea încadra incepand cu 01 Ianuarie 2020 in sistemul de sanatate românesc.
Creșterea salariilor medicilor și rezidenților i-a determinat pe aceștia sa rămână in număr mai mare in Romania.
Lipsa ministrului educatiei care sa semneze ordinele comune prevăzute de lege, din cauza președintelui Johanis, ii poate determina pe cei peste 8000 de tineri medici sa plece din Romania”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel