Rezidențiat 2019: Pintea a semnat ordinele. Calendarul examenului și câte locuri vor fi

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Foto: DC Medical
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Foto: DC Medical

Sorina Pintea a semnat ordinele pentru ca examenul de rezidențiat să aibă loc pe 8 decembrie. Ea a explicat și detaliile privind numărul de locuri și avem și calendarul după care se va desfășura examenul. Ordinele au fost trimise spre publicare în Monitorul Oficial.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a semnat ordinele pentru ca examenul de rezidențiat să aibă loc, așa cum s-a stabilit, pe 8 decembrie. Acestea urmează să fie publicate în Monitorul Oficial. „Astăzi am semnat ordinele cu privire la rezidențiat, prin urmare examenul de rezidențiat a intrat în linie dreaptă. Cred că deja le-am și trimis la Monitorul Oficial”, a declarat Sorina Pintea.

Ea a mai arătat că a apărut o nouă prevedere legată de numărul de locuri, astfel încât acestea să fie egale cu numărul absolvenților. „Noi am aprobat printr-o Hotărâre de Guvern, o cifră de școlarizare de 4.710. Practic, aceste discuții legate de cifra absolvenților a pornit de la faptul că s-a speculat în spațiul public că locurile scoase la rezidențiat pe medicină generală sunt mai mici decât numărul absolvenților. Avem, în România, 3.401 absolvenți de medicină generală, iar numărul locurilor scoase la rezidențiat pe medicină generală este de 3.990. Totalul de 4.710 include și zona de medicină dentară și farmacie”, a precizat ea. 

De asemenea, Pintea a explicat unde vor fi mai puține locuri decât absolvenți. „Diferența este foarte mare între numărul absolvenților și numărul locurilor la medicină dentară și farmacie, iar logica este foarte clară. În general, numărul locurilor pentru farmaciști în spitale este limitat. Absolventul de farmacie se adresează inclusiv zonei private. La fel, medicul dentist, care odată ce termină facultatea poate să lucreze într-un cabinet. Și, așa cum vă spuneam, numărul de locuri la rezidențiat pe aceste specialități se stabilește în urma unor discuții, a solicitărilor direcțiilor de sănătate publică”, a mai explicat ea.

Metodologia o găsiți AICI.

Pe de altă parte, ministrul a mai arătat că cifra totală a locurilor la rezidențiat va putea fi suplimentată, dacă absolventul va obține media necesară pentru a trece examenul. „Noi, practic, trebuia să scoatem 3.401 locuri la medicină generală, 1.000 de locuri la farmacie și 1.000 la medicină dentară, dar am considerat că vom merge pe 4.710 locuri, iar această cifră va fi suplimentată, dacă la rezidențiat se va obține o medie corespunzătoare intrării în rezidențiat”, a mai detaliat ea.

Calendarul examenului și informații importante:

Până la publicarea în Monitorul Oficial a Metodologiei, aducem la cunoștință celor interesați principalele aspecte organizatorice

La fel ca în anii trecuți, Concursul se va desfășura în 6 centre universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.

Concursul se desfășoară sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare în care se organizează concursul, pe o durată de 4 ore.

Astfel, concursul național se va desfășura în data de 8 decembrie 2019, după cum urmează:

– înscrierea candidaților: în perioada 7 noiembrie 2019- 19 noiembrie 2019, inclusiv.

Programul de depunere a dosarelor va fi următorul: pentru zilele de luni până vineri orele 9,00 - 16,00, respectiv 9,00 - 14,00 pentru zilele de sâmbătă;

– transmiterea listelor cu candidaților înscriși de către Direcțiile de Sănătate Publică Județene și a municipiului București Ministerului Sănătății: cel târziu 22 noiembrie 2019;

– centralizarea listelor de către Ministerul Sănătății și defalcarea candidaților pe centre universitare: cel târziu 25 noiembrie 2019;

– afișarea pe site-ul rezidențiat.ms.ro a listelor cu candidații admiși în concurs, pe centre universitare și domenii: 27 noiembrie 2019;

– sesizarea de către candidați a eventualelor erori de redactare: până cel târziu 29 noiembrie 2019, ora 12,00;

– afișarea pe site-ul rezidențiat.ms.ro și pe site-urile facultăților de medicină și farmacie a repartizării candidaților pe săli în funcție de domeniul pentru care s-au înscris: 5 decembrie 2019;

– 8 decembrie 2019 – ziua concursului;

– alegerea posturilor/locurilor de candidați în funcție de punctajul obținut: 17,18,19 decembrie 2019;

Pentru următoarele activități desfășurate în luna ianuarie 2020 perioadele se vor afișa ulterior:

– semnarea contractelor individuale de muncă cu unitățile sanitare;

– repartiția pe clinici de pregătire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel