RMN, rezonanța magnetică: tot ce trebuie să știi. Soluție pentru pacienții claustrofobi sau speriați. Dijmărescu: Calitate mai bună a imaginii și timp mai scurt în tub

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
RMN - Foto: Freepick @myoceanstudio
RMN - Foto: Freepick @myoceanstudio

Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) -  ce este, când se utilizeză și care sunt avantajele în diagnosticare.

Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) este o tehnologie de imagistică neinvazivă care produce imagini anatomice detaliate în trei dimensiuni. Este adesea utilizată pentru detectarea bolilor, diagnosticarea și monitorizarea tratamentului.

Imagistica prin rezonanță magnetică se bazează pe o tehnologie sofisticată care excită și detectează schimbarea direcției axei de rotație a protonilor care se găsesc în apa care alcătuiește țesuturile vii.

Adrian Dijmărescu, specialist imagistică medicală la Spitalul Clinic SANADOR ne-a vorbit despre imagistica avansată și despre rezonanța magnetică.

"În momentul de față, când vorbim despre imagistică, vorbim despre tehnicile imgistice secționale, care sunt avansate față de radiologia convențională cum era numită.

Sanador

Fie că vorbim de tomografia computerizată (CT), fie că vorbim despre rezonanța magnetică (RMN), aceste metode care sunt complementare, au evoluat foarte, foarte mult. În ceea ce privește rezonanță magnetică, în momentul de față dispunem de aparate cu câmpuri de trei Tesla, ceea ce ne oferă o posibilitate de a investiga cu o calitate mult mai bună anumite patologii.

Tesla este unitatea de măsură a câmpului magnetic. Un câmp cu o putere magnetică mai mare aduce anumite avantaje:

- o calitate superioară a imaginilor obținute

- o rezoluție mai bună

- în anumite patologii sau la nivelul anumitor secvențe din rezonanța magnetică convențională putem să obținem un timp de achiziție mai scurt față de un câmp de 1,5 Tesla. Acest lucru ne folosește mai ales în cazul pacienților care sunt claustrofobi sau mai speriați de aceste examinări", a declarat Adrian Dijmărescu, medic specialist imagistică, în exclusivitate pentru DC Medical. 

Medicul susține că aceste avantaje oferă un confort mai mare pentru pacienți, pentru că nu trebuie să mai petreacă atât de mult timp în tubul de examinare. 

"Un alt avantaj al aparatului este și lărgirea foarte mare al tubului de examinare. Acest lucru sporește confortul pacienților și permite și examinarea prin rezonanță magnetică de înaltă fidelitate a pacienților supraponderali sau chiar obezi", a completat Adrian Dijmărescu.

Întrebat care este limita de greutate pentru o astfel de examinare, medicul a spus că: "cred că în momentul de față se poate ajunge până la o greutate de 220 de kilograme susținută de masa aparatului, însă trebuie luat în calcul că este importantă și circumferința abdominală pentru a putea fi inserat pacientul în tub".

Cum mă pregătesc pentru o procedură RMN?

Imagistica are loc în interiorul unui tub. Trebuie să stați perfect nemișcat pentru imagini de calitate. Din cauza zgomotului puternic al aparatului RMN, sunt necesare dopuri pentru urechi, care vă vor fi puse la dispoziție.

Din cauza câmpului magnetic puternic, trebuie să vă informați medicul înainte de programare dacă aveți metale în organism. Vor fi necesare informații detaliate, cum ar fi tipul și localizarea, pentru a determina eligibilitatea dvs. pentru RMN. Dacă aveți metale în corp care nu au fost dezvăluite înainte de programare, este posibil ca studiul să fie amânat, reprogramat sau anulat la sosirea dvs. până când se pot obține mai multe informații.

- Alimentație

Puteți mânca, bea și lua medicamente ca de obicei pentru majoritatea examenelor RMN.

Există unele examene RMN de specialitate care necesită anumite restricții. Veți primi instrucțiuni detaliate de pregătire când vă programați.

- Vestimentație

Trebuie să vă schimbați într-un halat de pacient și să dați jos toate obiectele personale și bijuteriile

Dacă aveți nevoie de medicamente împotriva anxietății din cauza claustrofobiei, vorbiți cu medicul înainte

Atunci când sunați pentru a vă face o programare, este extrem de important să vă informați medicul dacă oricare dintre următoarele informații se aplică în cazul dumneavoastră:

- Aveți un stimulator cardiac sau v-au fost înlocuite valvele cardiace.

- Aveți orice tip de pompă implantabilă, cum ar fi o pompă de insulină.

- Aveți spirale vasculare, filtre, stenturi sau clipuri.

- Sunteți însărcinată sau credeți că ați putea fi însărcinată.

- Ați avut vreodată o rană de glonț.

- Ați lucrat vreodată cu metal (de exemplu, ca șlefuitor de metale sau sudor).

- Aveți fragmente metalice oriunde în corp.

- Nu sunteți în stare să vă întindeți timp de 30 până la 60 de minute.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel