Români în RISC MAJOR de cancer. ”Tendința oamenilor e de a minimaliza simptomele”

Adisa Codruț |
Data publicării:
Fumătoare
Fumătoare

Mai bine de o treime dintre românii care au răspuns la un sondaj online prezintă factori ce indică risc de cancer pulmonar. Anual, în România sunt diagnosticate circa 10.000 de noi cazuri.

35% dintre românii care au răspuns la un test online prezintă factori ce pot indica riscul de a dezvolta cancer pulmonar, cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat pe glob, dar și cel cu cea mai mare rată de mortalitate. Aproape 16.000 de români au răspuns la chestionarul online lansat, la începutul anului, de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) împreună cu Societatea Națională de Medicină de Familie (SNMF), cu sprijinul MSD România.

Despre sondaj

În intervalul februarie-octombrie, sondajul online a fost completat de 15.735 de români. Statisticile despre cancerul pulmonar în România arată cifre îngrijorătoare: în jur de 11.000 de cazuri noi de cancer pulmonar diagnosticate anual, adică aproximativ 13% din totalul cazurilor noi de cancer; peste 10.000 de morți cauzate de această afecțiune în fiecare an. Pentru a atrage atenția asupra gravității bolii și asupra importanței reducerii factorilor de risc în populație, luna noiembrie a fost declarată luna de luptă împotriva cancerului pulmonar.

Rezultate

Rezultatul îngrijorător reieșit din datele colectate este legat de faptul că 35% dintre românii care au completat testul online se află într-o categorie ridicată de risc din perspectiva cumulului de factori care predispun la acest tip de cancer: istoricul familial, obiceiul fumatului, expunerile profesionale și de mediu - și simptome-semnal pentru prezența unui cancer pulmonar. 56% dintre persoanele care au completat chestionarul fumează zilnic, iar 39% o fac de mai mult de 5 ani de zile. 24% dintre ei au tuse zilnică, iar 16% dintre ei au un membru al familiei deja diagnosticat cu cancer.

”Diagnosticarea precoce a cancerului pulmonar este un lucru extrem de important, având în vedere că în stadiile incipiente tratamentul poate avea rezultate mai bune. Tendința oamenilor este de a minimiza aceste simptome-semnal, spunându-și „este doar o tuse persistentă” sau „este doar o durere în piept”. Din păcate, sunt cazuri în care pacientul se prezintă direct în urgență, la camera de gardă, când tusea este însoțită de sângerare, situație în care vorbim de regulă de un grad avansat al bolii. Contextul actual dat de pandemie este încă un impediment redutabil în diagnosticarea precoce a bolii și accesul la tratament. Tusea nou apărută sau agravată, un simptom specific cancerului pulmonar, îi poate conduce în acest moment pe oameni cu gândul la o infecție cu virusul Sars-Cov-2 și mai puțin la o malignitate. În plus, oamenii amână vizita la medicul de familie și mai mult decât anterior pandemiei”,  afirmă Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel