Patru opțiuni de tratament împotriva cancerului pulmonar, explicate de medici

Cancer
Cancer

Dacă ați fost diagnosticat cu cancer pulmonar sau aveți o persoană dragă bolnavă, este important să rețineți că, indiferent de stadiul în care se află boala, există tratamente care vă pot ajuta.

 

În unele cazuri, când cancerul pulmonar este diagnosticat precoce, medicii pot elimina chirurgical tumora sau tumorile și pot vindeca. În cazuri mai avansate, aceștia pot adesea micsora tumorile existente, pot preveni răspândirea cancerului sau pot ajuta la gestionarea simptomelor și la îmbunătățirea speranței de viață. Iată câteva dintre modalitățile de tratare ale cancerului pulmonar în diferite stadii, notează Health.

Interventie chirurgicală

Tumorile din plămâni pot fi foarte greu de îndepărtat, spune Prasad Adusumilli, MD, șef adjunct al serviciului toracic de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center - mai ales dacă nu sunt diagnosticate până când nu au crescut destul de mari sau s-au răspândit la alte organe. Dar dacă un cancer este depistat destul de devreme, medicii pot fi capabili să-l înlăture chirurgical.

Scopul chirurgiei cancerului pulmonar este de a tăia tumora, precum și o marjă de celule sănătoase din jurul acesteia. Această marjă reduce riscul ca celulele canceroase să rămână și să se răspândească în continuare.

În stadiile incipiente ale cancerului pulmonar, poate fi utilizată o tehnică chirurgicală minim invazivă, cum ar fi chirurgia toracoscopică asistată de video sau robotizată (cunoscută sub numele de VATS și RATS). Pentru aceste proceduri, medicii nu au tăiat pieptul deschis până la capăt. În schimb, fac câteva incizii mici prin care introduc instrumente chirurgicale și o cameră care îi ajută să vadă ce se întâmplă sub suprafața pielii.

„Cu un deceniu în urmă, făceam o intervenție chirurgicală minim invazivă pe patru din 10 pacienți cu cancer pulmonar", spune dr. Adusumilli. „Acum aproape opt sau nouă din 10 pacienți care au nevoie de intervenție chirurgicală primesc tipul minim invaziv".

Îndepărtarea unei mici secțiuni a țesutului pulmonar se numește rezecție cu pană, în timp ce îndepărtarea unei porțiuni mai mari (dar nu a unui lob întreg) se numește rezecție segmentară. Îndepărtarea unui întreg lob (care se poate face în continuare cu o intervenție chirurgicală minim invazivă) se numește lobectomie. Uneori, pacienții vor avea nevoie de un plămân întreg îndepărtat. Această procedură se numește pneumonectomie.

Pentru tumorile mai mari sau mai greu accesibile, poate fi necesară o intervenție chirurgicală deschisă - cu o incizie de șase până la opt inci între două coaste. Indiferent de tipul de intervenție chirurgicală pe care o are un pacient cu cancer pulmonar, spune dr. Adusumilli, de obicei durează cel puțin o lună pentru ca ei să se simtă „înapoi la normal".

Chimioterapia și / sau radiațiile

În timp ce operația este cea mai frecventă modalitate de a trata cancerul pulmonar în stadiu incipient, medicii pot recomanda, de asemenea, chimioterapia sau radiațiile pentru a micsora o tumoare înainte ca pacientul să fie operat. Chimioterapia sau radiațiile pot fi, de asemenea, utilizate după operație pentru a ucide orice celule canceroase necinstite care ar fi putut fi lăsate în urmă.

În cazul în care cancerul pulmonar al unei persoane este nefuncțional - deoarece ocupă prea mult din plămâni, de exemplu, sau este răspândit în alte părți ale corpului - radiațiile pot ajuta la controlul durerii și la împiedicarea tumorii (sau a tumorilor) să crească și să se răspândească mai departe. .

Chimioterapia și radiațiile sunt, de asemenea, tratamentul principal pentru cancerul pulmonar cu celule mici - un tip de cancer pulmonar care constituie aproximativ 15% din cazuri. Deoarece acest cancer tinde să crească rapid și să se răspândească mai repede decât cancerul pulmonar cu celule mici (cel mai frecvent tip), de obicei nu este recomandată intervenția chirurgicală.

Chimioterapia pentru cancerul pulmonar este de obicei administrată intravenos, în cabinetul medicului sau în clinică. Radiația este, de asemenea, efectuată într-un birou sau clinică, cu un dispozitiv similar cu un aparat cu raze X.

imunoterapia

Imunoterapia este un tip mai nou de tratament pentru cancerul pulmonar și unul care a fost promis în tratarea formelor avansate de boală. Medicamentele pentru imunoterapie manipulează propriul sistem imunitar pentru combaterea cancerului. De exemplu, o clasă de medicamente - cunoscute sub denumirea de inhibitori ai punctului de control - furnizează combustibil celulelor albe din sânge, astfel încât acestea pot continua să omoare celulele tumorale.

„Mama natură oferă sistemului nostru imunitar pauze, astfel încât să nu funcționeze prea mult", spune dr. Adusumilli. Ce fac aceste medicamente este să elimine acele pauze, astfel încât celulele imune pot continua și să atace cancerul.

Medicamentele pentru imunoterapie, care sunt de obicei administrate intravenos, pot fi o opțiune bună pentru pacienții ale căror cancere au încetat să mai răspundă la chimioterapie, potrivit American Cancer Society.

Într-un mic studiu din 2018 publicat în The Lancet Oncology, cercetătorii au descoperit că combinarea unui inhibitor al punctului de control cu un nou medicament de stimulare a imunității, numit ALT-803, a fost chiar mai eficient în controlul răspândirii cancerului decât folosind un singur inhibitor al punctului de control. Împreună, spun cercetătorii, medicamentele oferă pacienților o nouă speranță la o viață mai lungă.

"Oamenii nu vorbesc despre vindecarea pacienților cu cancer pulmonar metastatic", a declarat co-autorul John Wrangle, MD, un imunolog cu Hollings Cancer Center de la Universitatea Medicală din Carolina de Sud într-un comunicat de presă. flirtează cu ideea pentru anumiți pacienți care utilizează imunoterapie. Și cel puțin avem o proporție semnificativă a pacienților care se bucură de supraviețuire prelungită, chiar dacă nu îi putem numi „vindecați".

Terapie țintită

Terapia țintită este un termen utilizat pentru medicamentele care atacă și omoară celulele canceroase, fără a dăuna celulelor sănătoase din apropiere. Aceasta face ca terapia țintită să fie o opțiune bună pentru pacienții cu cancer pulmonar în stadiu tardiv, cu mai puține efecte secundare decât tratamentele care afectează atât celulele nesănătoase, cât și cele sănătoase, cum ar fi chimioterapia și radiațiile.

Pentru a dezvolta aceste medicamente, care sunt luate sub formă de pastile sau capsule, omul de știință a fost nevoit să găsească lucruri specifice despre celulele canceroase care le fac diferite de alte celule. Anumite tipuri de celule canceroase, de exemplu, au mutații genetice pe care celulele sănătoase nu le au.

Dacă medicii sunt capabili să identifice una dintre aceste mutații, ei pot prescrie un medicament care va acționa direct pe căile moleculare. „În momentul de față, sunt doar aproximativ 15% până la 20% dintre pacienții care au un tip de mutație pentru care avem un medicament", spune dr. Adusumilli. „Dar cu mai multe cercetări, sperăm că vor fi mult mai multe în viitor."

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel