Ruptura de ligament încrucișat - LIGAMENTOPLASTIE. Avertismentul unui ortoped: Atenție, dacă mergeți la ski!

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Dr Tarek Nazer, explicând ce este ruptura de ligament încrucișat și cum se rezolvă ea prin ligamentoplastie
Dr Tarek Nazer, explicând ce este ruptura de ligament încrucișat și cum se rezolvă ea prin ligamentoplastie

EXCLUSIV! Atenție, dacă mergeți la ski! Puteți să vă accidentați și să suferiți o ruptură de ligament încrucișat - iar asta se rezolvă prin ligamentoplastie. Ce este de făcut, ne explică un ortoped.

Chiar dacă nu o facem conștient, mișcăm genunchii de sute de ori pe zi. Ligamentul încrucișat anterior este unul dintre ligamentele care asigură stabilitatea genunchiului. Persoanele care practică ski-ul, cei care calcă greșit și, nu în ultimul rând, sportivii, suferă, frecvent, de ruptură de ligamente încrucișate. Cât de gravă este afecțiunea, când este nevoie de operație, ne spune, în EXCLUSIVITATE, dr. Tarek Nazer, medic specialist ortopedie și traumatologie, specialist în chirurgia artroscopică minim invazivă:

„Ligamentul încrucișat anterior (LIA) este unul dintre ligamentele care asigura stabilitatea genunchiului, se găsește în spațiul dintre cei doi condili femurali. Împreună cu ligamentul încrucișat posterior formează un X, de acolo poartă și numele de ligament încrucișat.

Acesta asigură stabilitatea în plan sagital și rotațional, controlează mișcarea genunchiului și îi oferă protecție împotriva mișcărilor atipice.

Ruptura de ligament încrucișat anterior apare atunci când facem o mișcare greșită, de rotație, a genunchiului. Ligamentul este suprasolicitat, întins prea mult, depășește forța pe care o rezistă și se rupe. Se aude o trosnitură, dar nu se umflă imediat, ci în 24 de ore.

Ruptura de ligament încrucișat anterior (LIA) este cea mai frecventă leziune ligamentară a genunchiului. Exista numeroase metode de reconstrucție a LIA, dintre care amintim autogrefa din tendonul patelar, autogrefa din gracilis și semitendinos (hamstring), sau alogrefa (autogrefa se prelevă de la pacient, iar alogrefa este obținută de la furnizori specializați în medicina sportivă)”, a detaliat dr. Tarek Nazer, medic specialist ortopedie și traumatologie. 

INDICAȚIA DE LIGAMENTOPLASTIE

Studiile arată că orice genunchi instabil, dureros și cu leziune parțială (în cazul sportivilor) sau completă (în cazul tuturor persoanelor) „trebuie tratată chirurgical prin reconstrucție de ligament încrucișat anterior, prin diferite metode valabile în ziua de astăzi. Prin reconstrucție, evităm apariția artrozei și a leziunii de menisc, secundare rupturii de ligament încrucișat anterior”, arată ortopedul.

Operația se face prin recoltarea unui ligament (se pot folosi ligamente de tip hamstring sau tendonul patelar) și efectuarea reconstrucției după prepararea grefei și al canalului unde noul ligament va fi introdus. „Fixarea autogrefei se realizează, inițial, la nivelul tunelului femural folosind endobuton, care fixează grefa pe corticala externă a femurului. La nivelul tunelului tibial folosim un șurub resorbabil. Tensionarea grefei se realizează prin flectarea genunchiului la 20 de grade”, a mai spus dr. Tarek Nazer.

Potrivit lui, protocolul de recuperare postoperator reconstrucției de ligament încrucișat anterior este următorul: 

FAZA I: 1-14 ZILE. SCOP:

- Controlul grefei și a sistemului de fixare al grefei sunt protejate cu ajutorul unei orteze și prin exerciții specifice; 
- Controlul inflamației și al edemului; 
- Mobilizarea precoce a articulației genunchiului; 
- Restaurarea mersului normal pe suprafață plană; 
- Încărcarea - în limita toleranței dureroase cu orteza blocată la 30 de grade. 

Exerciții

- Mobilizarea pasivă a genunchiului pe Artromot - 3 sesiuni a câte 2 ore/zi. Se începe la 30 de grade pentru ca ulterior să se crească amplitudinea cu 10 grade / zi până la 90 de grade
- Extensia - evitarea extensiei active între 0-40 de grade
- Extensia pasivă - stați pe un scaun și plasați călcâiul pe un alt scaun, relaxând musculatura coapsei și lăsând astfel genunchiul să atârne în propria greutate până când este obținută extensia maximă. Flexia e limitată la 90 de grade
- Flexia pasivă - stați pe un scaun și lăsați genunchiul sa se îndoaie sub acțiunea gravitației. Puteți folosi celălalt membru pentru susținere dacă este necesar.

FAZA II: SĂPTĂMÂNA 3-6. SCOPURI:

- Restaurarea mersului normal și a urcatului scărilor;
- Menținerea extensiei complete, flexie 90 de grade;
- Protejarea grefei și a sistemelor de fixare;
- Creșterea propriocepției.

Exerciții:

- Continuarea exercițiilor de la prima fază;
- Fără extensie activă la ultimele 40 de grade;
- Bicicletă medicinală, bandă alergare - viteză înceată;

FAZA III: SĂPTĂMÂNA 6-12. SCOPURI:

- Mobilizare maximă a genunchiului;
- Creșterea forței musculare;

Exerciții

- Bicicletă medicinală, bandă alergare - cu creșterea progresivă a rezistenței și intensității;
- Înot, hidroterapie;
- Exerciții pentru echilibru și propriocepție;
- Întărirea cvadricepsului până la 90 de grade.

FAZA IV: LUNA 3-6. SCOPURI:

- ameliorarea forței musculare, rezistenței și a propriocepției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel