SANITAS: Grevă japoneză din 7 octombrie. Revendicări: stimulentul de risc și sporurile

Dana Lascu |
Data publicării:
Foto: Sanitas Covasna
Foto: Sanitas Covasna

Federația SANITAS din România a anunțat că va declanșa greva japoneză în toate unitățile sanitare din țară începând cu data de miercuri, 7 octombrie, în cazul în care conducerea Guvernului nu va accepta organizarea unei întâlniri de urgență pentru soluționarea revendicărilor.

„Consiliul Național al Federației SANITAS s-a întrunit joi, 1 octombrie 2020. La ședință au participat președinții organizațiilor județene SANITAS din toată țara, reprezentând peste 100.000 de membri de sindicat din unitățile sanitare, cele de asistență medico-socială și cele de asistență socială, care au analizat cele mai importante probleme cu care se confruntă salariații din sistemele de activitate aflate de mai bine de 7 luni în prima linie a luptei cu noul virus SARS-COV-2. (...) În urma analizei făcute (...), Federația SANITAS solicită pe această cale organizarea unei întâlniri de urgență cu participarea primului-ministru Ludovic Orban și a tuturor factorilor responsabili care pot contribui la identificarea de soluții optime pentru revendicările membrilor noștri. (...) În lipsa unui răspuns prompt la solicitarea noastră de organizare a unei întâlniri în regim de urgență la nivel guvernamental cu membrii Biroului Executiv ai Federației SANITAS, începând cu data de 7 octombrie vom declanșa 'greva japoneză' în toate unitățile sanitare din țară și în cele de asistență socială, urmând să anunțăm în scurt timp calendarul acțiunilor revendicative următoare!”, se precizează în comunicatul organizației sindicale.

Revendicările sindicaliștlor SANITAS

Revendicările formulate în cadrul Consiliului Național al organizației încep cu mai multe solicitări de natură financiară: acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unitățile sanitare, serviciile de ambulanță, DSP-uri, medicina școlară, unitățile de asistență medico-socială, care în perioada stării de urgență a intrat în contact cu pacienți suspecți de infecția cu virusul SARS-CoV-2; acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unitățile de asistență socială care în perioada stării de urgență a intrat în contact cu pacienți suspecți de infecția cu virusul SARS-CoV-2; acordarea sporului de până la 30% pentru personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială conform Legii nr. 56/2020 și a Ordinului comun 1070/94/2087/2020; acordarea voucherelor de vacanță pentru tot personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială, din unitățile de asistență medico-socială și din medicina școlară; acordarea sporului de 55 - 85% pentru personalul din unitățile sanitare și DSP-uri conform Legii nr. 153/2017 și HG nr. 153/2018.

În afară de solicitările de natură financiară, celelalte revendicări ale Federației SANITAS sunt: deblocarea posturilor în unitățile sanitare, cele de asistență medico-socială și cele de asistență socială; asigurarea echipamentelor/materialelor de protecție în cantitatea/calitatea necesare pentru o optimă protecție a personalului expus infectării cu noul virus; acordarea, începând cu 1 ianuarie 2020, a salariilor prevăzute de Legea nr.153/2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială; calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială; relansarea dialogului social real la toate nivelurile.

„Reiterăm pe această cale garanția că Federația SANITAS nu se va opri din a susține în permanență toate revendicările membrilor săi și va rămâne în continuare la masa discuțiilor până la rezolvarea acestora, solicitând termene rezonabile și soluții realizabile, însă dacă soluțiile vor întârzia în continuare să apară pentru a contribui la readucerea păcii sociale în sistemele pe care le reprezentăm, ne rezervăm dreptul de a utiliza toate mijloacele sindicale legale pentru apărarea intereselor membrilor noștri”, potrivit comunicatului organizației sindicale.

Întârzierea nepermisă în acordarea drepturilor salariale

Federația SANITAS menționează că analiza realizată în cadrul Consiliului Național al organizației a vizat stadiul aplicării legislației cu caracter salarial specifică/emisă în perioada pandemiei de COVID-19, suficiența/insuficiența măsurilor de protecție a lucrătorilor din sistemele reprezentate pentru evitarea contaminării lor și a pacienților/beneficiarilor, situația reală a personalului medical și auxiliar infectat în toată această perioadă, stadiul de epuizare și nemulțumire a salariaților și nu în ultimul rând, lipsa de reacție a autorităților de la toate nivelurile la solicitările, propunerile și sesizările noastre.

Organizația sindicală subliniază că decizia solicitării unei întrevederi cu șeful Guvernului a survenit deoarece Federația SANITAS a luat în considerare întârzierea nepermisă în acordarea drepturilor salariale cuvenite și/sau acordarea neunitară a acestora la nivelul aceluiași tip de unități sanitare/de asistență medico-socială/de asistență socială și/sau pentru același tip de activitate, a ținut cont de organizarea deficitară a circuitelor/activităților specifice în spitalele COVID/suport COVID, chiar și după 7 luni de la începutul pandemiei, situație care duce inevitabil la infectarea la locul de muncă.

De asemenea, sindicaliștii au avut în vedere că nu există continuitate în aprovizionarea cu materiale și echipamente de protecție sau că acestea sunt insuficiente sau de proastă calitate, a constatat că salariații din sănătate, asistență medico-socială, asistență socială și medicină școlară sunt obligați de foarte multe ori să își continue activitatea chiar și după infectare din cauza lipsei acute de personal și au constatat că toate demersurile întreprinse de Federația SANITAS la nivelul ministerelor responsabile, autorităților centrale și locale nu au adus îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește problemele semnalate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel