SANITAS: Guvernul reduce veniturile în Sănătate și Asistență Socială. Proteste

Dana Lascu / 18 dec 2019 / 20:58
Foto: Sanitas Covasna
Foto: Sanitas Covasna

SANITAS anunță proteste dacă Guvernul va modifica, luni, Legea salarizării, reducând sporurile pentru condiții grele, periculoase sau vătămătoare.

Sindicaliștii de la SANITAS ar putea ieși în stradă dacă Guvernul va modifica luni, 23 decembrie, Legea salarizării. Executivul a anunțat că își va asuma răspunderea pe modificarea Legislației în cauză. Astfel, sporul pentru condiții grele de muncă și cel pentru condiții periculoase sau vătămătoare ar urma să fie raportate la salariul minim brut pe țară garantat în plată (adică 2.230 lei de la 1 ianuarie 2020) și nu la salariul aflat în plată, ca până acum.

„Modificarea va afecta toți bugetarii, inclusiv angajații din Sănătate și Asistență socială. Federația SANITAS atrage atenția guvernanților că această modificare va duce la scăderea veniturilor unor categorii de salariați din cele două domenii", se arată într-un comunicat.

Vor organiza proteste

Mai mult, spun sindicaliștii, „schimbarea definiției sporului – considerat ca acel element al salariului care se poate calcula „după caz, ca procent la salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată" creează premisele modificării, în timp, a tuturor sporurilor, nu numai a celor două categorii vizate prin acest proiect de lege".

„Atragem atenția actualilor guvernanți că modificarea legislației salarizării prin asumarea responsabilității, fără consultarea partenerilor sociali reprezintă nu numai o încălcare a principiilor dialogului social; este și o ignorare a capitalului de încredere cu care organizația sindicală, ca parte a societății civile, a creditat echipa guvernamentală la învestire! În replică la angajarea răspunderii guvernamentale, și noi, SANITAS, ne asumăm răspunderea sindicală pentru toate formele de protest prevăzute de lege, prin care angajații din Sănătate și Asistență socială vor reacționa imediat, dacă acest proiect de lege va fi aprobat!", anunță reprezentanții Sanitas.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy