SANITAS, petiție pentru testarea tuturor medicilor și pacienților din spitale

Teste Covid-19
Teste Covid-19

Federația SANITAS supune opiniei publice o petiție, prin care solicită testarea moleculară pentru COVID-19, a întregului personal angajat și a tuturor pacienților internați în unitățile sanitare publice și a contacților direcți.

"Susținerea noastră este bazată pe evoluția acestei pandemii în țări cu un sistem medical mult mai bine pus la punct față de cel românesc și a faptului că până în momentul de față, peste 15% din persoanele diagnosticate cu COVID-19 în România provin din rândurile personalului medical și auxiliar, pus la grea încercare, în aceste vremuri, în care au fost lăsați de autorități fără echipamente de protecție elementare.

Prin această PETIȚIE solicităm ca în perioada următoare să se testeze cu PRIORITATE NAȚIONALĂ întreg personalul angajat în spitalele publice, în DSP-urile aflate în prima linie a anchetei epidemiologice, cât și a tuturor pacienților din sistemul public de sănătate și a contacților direcți ai acestora (simptomatici și asimtomatici)", subliniaza sindicalistii.

De asemenea, reprezentanții SANITAS spun că primesc un număr mare de sesizări venite de la membrii sindicatului, care reclamă:

- lipsa echipamentului de protecție,
- modul netransparent și discriminatoriu în care echipamentul de protecție este distribuit, de la nivel central până la nivelul secțiilor din spitale (spre exemplu, banala mască de față, stând încuiată în "seiful" șefului de secție),
- lipsa de transparență în comunicarea informațiilor oficiale cu privire la măsurile concrete care privesc managementul situațiilor de criză în unitățile sanitare și managementul personalului angajat,
- lipsa procedurilor și a protocoalelor survenite ca urmare a ezitărilor cu care autoritățile române au acționat până în prezent,
- demisiile unor cadre medicale din sistem prezentate și în fața opiniei publice.

"Având în vedere că în unitățile sanitare au loc în mod curent numeroase intervenții curente legate de nașteri, traumatisme, AVC-uri, boli cardiovasculare, intervenții chirurgicale ș.a.m.d., ducând la o interacțiune permanentă între personalul medical și restul populației aflată în suferință, posibil purtătoare de acest tip de coronavirus, pericolul este în creștere.
În acest context, efortul de a transforma unele spitale mai mici în spitale de tratament a pacienților cu COVID-19, va fi zădărnicit de faptul că personalul din marile spitale va fi deja infectat și nu vor mai putea fi tratați pacienții cu alte patologii", arată reprezentanții Federației.

Potrivit SANITAS, un ultim argument în favoarea votării acestei petiții, îl reprezintă sfatul specialiștilor din domeniu care au afirmat că România se află abia la începutul crizei provocate de pandemia globală cauzată de COVID-19, iar vârful acesteia la noi în țară este estimat a avea loc în perioada următoare de timp.

"Astfel, noi, Federația SANITAS din România, împreună cu societatea civilă, solicităm autorităților să elaboreze rapid un ALGORITM clar de testare la nivel NAȚIONAL, în fruntea căruia să se afle testarea moleculară pentru COVID-19, a întregului PERSONAL DIN UNITĂȚILR SANITARE PUBLICE (INCLUSIV DSP-uri) și a tuturor PACIENȚILOR și contacților direcți ai acestora, internați în unitățile sanitare publice", transmit reprezentantii SANITAS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel