SANITAS, pichet la Ministerul Sănătății. Ce vor sindicaliștii

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Peste 280 de sindicaliști au pichetat în martie Ministerul Sănătății. FOTO: Sanitas
Peste 280 de sindicaliști au pichetat în martie Ministerul Sănătății. FOTO: Sanitas

Aproape 300 de sindicaliști Sanitas au pichetat Ministerul Sănătății. Ei cer, printre altele, raportarea sporurilor la salariul din 2019 și negocieri pe Contractul Colectiv de Muncă.

Aproape 300 de membri ai Federației SANITAS din România, din județele Arad, Bacău, Brăila, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Iași, Olt, Timișoara, precum și din U.S.S. CFR au pichetat astăzi Ministerul Sănătății. Sindicaliștii continuă seria protestelor pentru susținerea drepturilor salariale ale angajaților din Sănătate și Asistență socială ale căror salarii nu s-au majorat odată cu cele ale medicilor și asistentelor, în 2017.

O delegație fomată din președintele SANITAS și reprezentanții organizațiilor sindicale teritoriale a discutat cu ministrul Sănătății, Sorina Pintea, căreia și cu președintele Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), doamna Adriana Cotel.

Finanțarea creșterilor salariale

„Au fost discutate atât revendicările care au generat programul de proteste – în special cele care țin de competența sau pot fi sprijinite de Ministerul Sănătății, cât și o serie de probleme punctuale, semnalate de reprezentanții din județe, prezenți la întâlnire. Astfel, delegația SANITAS a insistat asupra necesității asigurării finanțării creșterilor salariale prin transfer de la bugetul statului, prin CNAS – în calitate de gestionar al Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Ministerul Sănătății a agreat, în principiu, această soluție și s-a angajat să o prezinte în fața celorlalți reprezentanți ai Guvernului. În acest context, doamna ministru Sorina Pintea a promis că va face toate demersurile necesare pentru a avea loc acea întâlnire la nivel guvernamental pe care Federația SANITAS o solicită încă din ianuarie 2019. Totodată, reprezentanții Ministerului Sănătății au dat asigurări că vor fi reluate în cel mai scurt timp negocierile referitoare la Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate", se arată într-un comunicat al Federației.

Sporurile și plafonarea

La discuții sindicaliștii i-au spus ministrului că vor raportarea sporurilor la salariul din 2019, pentru toți angajații din Sănătate și Asistență socială și eliminarea sporului de continuitate din plafonul de 30% și că aceste două deziderate „sunt condiții ne-negociabile!"

„Apreciem ca importantă reluarea dialogului cu factorii de decizie și intenția asumată de a organiza o întâlnire la nivelul Guvernului, însă până atunci, Federația SANITAS va continua acțiunile de protest conform programului stabilit. Astfel, în data de 20 martie membrii SANITAS vor picheta Ministerul Muncii și Justiției Sociale, iar la începutul lunii aprilie se va organiza un miting de amploare în București", mai arată reprezentanții federației.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel