Sarcină, expunerea gravidelor la substanțe chimice efecte influențează tensiunea arterială

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:

Expunerea gravidelor la anumite substanțe chimice, cum ar fi ftalații, parabenii sau bisfenolul A, ar putea fi asociată cu scăderea tensiunii arteriale în timpul sarcinii. Aceasta este una dintre principalele concluzii ale unui studiu condus de Institutul de Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal).

Tulburările hipertensive în timpul sarcinii sunt una dintre principalele cauze ale mortalității și morbidității materne și a copilului. Expunerea la substanțele chimice de mediu este suspectată că ridică riscul de hipertensiune arterială, dar puține studii au abordat efectul substanțelor chimice care nu persistă - acelea care rămân doar o perioadă scurtă de timp în organism - în special în rândul femeilor însărcinate.

Acest studiu, care face parte din proiectul HELIX, a urmărit 152 de femei însărcinate din Barcelona (Spania), Grenoble (Franța) și Oslo (Norvegia). Trei probe de urină pe zi au fost colectate în timpul unei săptămâni în al doilea trimestru și o săptămână în al treilea trimestru, pentru a măsura expunerea la 21 de substanțe: zece metaboliți de ftalat, șapte fenoli, inclusiv parabeni și bisfenol A (BPA) și patru pesticide organofosfatice metaboliți. Tensiunea arterială a fost măsurată la sfârșitul fiecărei săptămâni.

,,Rezultatele arată că o expunere mai mare la unii ftalați, BPA și parabeni a fost asociată cu o scădere a tensiunii arteriale, atât sistolice, cât și diastolice, în special în trimestrul al doilea. Nu a fost identificată nicio asociere pentru expunerea la pesticide”, a explicat Charline Warembourg, cercetător la ISGlobal si primul autor al studiului.

Maribel Casas, cercetator la ISGlobal și coordonator al studiului a subliniat ,,constatările noastre nu susțin ipoteza sugerată de studiile anterioare de un efect hipertensiv al ftalaților, fenolilor sau pesticidelor în timpul sarcinii. Această contradicție aparentă cu studiile la populațiile non-gravide poate reflecta modificările fiziologice care apar în timpul sarcinii și modifică tensiunea arterială astfel, substanțele chimice non-persistente ar putea spori efectiv scăderea tensiunii arteriale observate frecvent în primul mijloc al sarcinii”.

Un mecanism potențial care ar putea explica modul în care aceste substanțe chimice afectează tensiunea arterială este întreruperea endocrină. Odată ce substanțele chimice intră în organism prin alimentație, piele sau aer, ele ajung în sânge și pot imita acțiunea hormonilor. De exemplu, BPA are proprietăți estrogenice, iar estrogenii sunt cunoscuți ca având efect protector asupra rigidității arteriale, informează Eurekalert.org.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel