Sauna, beneficii pentru sănătate. De câte tipuri este. Cât timp ar trebui să petreci într-un astfel de mediu

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
sauna - FOTO: Freepik@boggy
sauna - FOTO: Freepik@boggy

Sauna poate oferi beneficii pentru sănătate. Dar contează și timpul pe care îl petreceți într-un asemenea loc.

Sauna poate fi utilizată după un antrenament sau pur și simplu pentru a vă relaxa. Saunele pot oferi beneficii pentru sănătate. Deci, cât de mult timp ar trebui să petreceți într-o saună și cât de des ar trebui să mergeți?

Sauna, cât timp ar trebui să petreceți înăuntru

Dacă nu ați folosit niciodată o saună înainte, surse cum ar fi Colegiul American de Medicină Sportivă, Societatea Americană de Saună, arată care este timpul pe care ar trebui să îl petreceți într-o saună.

Pentru începători. Nu utilizați o saună mai mult de 5 până la 10 minute.

După exerciții fizice. Așteptați cel puțin 10 minute înainte de a intra în saună după exercițiu.

La maxim. Nu folosi sauna mai mult de aproximativ 15 minute, arată Healthline.

Vezi și: Ozzy Osbourne, bolnav. Suferă de Parkinson. Ce este tratamentul revoluționar Cybernics (HAL) pe care l-a urmat

Sauna, riscuri

Cu cât stai mai mult în saună, cu atât riști mai mult deshidratarea, așa că o regulă generală este să-ți limitezi timpul la 15 până la 20 de minute.

Nu încercați să utilizați o saună pentru a induce pierderea în greutate. Vă veți confrunta cu pierderea de apă. Asigurați-vă că beți apă înainte și după utilizarea unei saune, notează Healthline.

Sauna, beneficii

În timp ce saunele sunt extrem de populare pentru relaxare și socializare, utilizarea unei saune la sfârșitul antrenamentului - sau a zilei de lucru - poate fi benefică pentru sănătatea ta.

Îmbunătățirea funcției cardiace. O revizuire sugerează că utilizarea frecventă a saunei a fost legată de îmbunătățirea funcției cardiace la persoanele cu insuficiență cardiacă.

Reducerea riscului de accident vascular cerebral. Un studiu de lungă durată, cu mai mult de 1.600 de bărbați și femei finlandezi de-a lungul mai multor ani, a constatat că utilizarea frecventă a saunei, de patru până la șapte ori pe săptămână, a fost legată de reducerea riscului de accident vascular cerebral.

Vezi și: Cum trebuie să te speli pe față. Care este temperatura optimă a apei. Rutina banală care îți menține pielea tânără și fermă

Risc redus de demență. Un studiu similar efectuat pe 2.315 bărbați finlandezi a constatat o legătură între cât de des participanții au folosit saunele și un risc redus de demență și boala Alzheimer.

Reducerea inflamației și a durerilor musculare. Alte studii mici au concluzionat că utilizarea saunei ar putea ajuta la reducerea durerilor musculare după un antrenament. În plus, studiul a constatat că utilizarea saunei poate ajuta la reducerea inflamației sistemice. Utilizarea saunei cu infraroșu a variat de la două la cinci ori pe săptămână.

Saună sau cameră cu aburi

Dacă sala de sport sau spa-ul are atât o saună, cât și o cameră de aburi, s-ar putea să fiți tentați să le utilizați pe ambele. Deoarece acestea oferă beneficii similare, este bine să vă limitați doar la o opțiune. Specialiștii atrag atenția că dacă, totuși vreți să vă bucurați de ambele facilități, ar trebui să oferiți corpului o pauză de zece minute între o saună și o cameră cu aburi.

Camerele de aburi sunt adesea denumite "saune umede", dar nu sunt de fapt un tip de saună, chiar dacă sunt similare. Sauna este un cuvânt finlandez care descrie nivelul ridicat specific de căldură din cameră. Pe de altă parte, o cameră de aburi este mai strâns legată de o baie turcească cu nivelul său ridicat de umiditate.

Vezi și: Vaccinarea HPV: cine și la ce vârstă se face. Herghelegiu: Are un efect curativ, stimulează imunitatea, ajută la eliminarea virusului

Sauna, ce este

Saunele sunt folosite în Scandinavia de mii de ani. Din punct de vedere istoric, saunele au început ca gropi de pământ acoperite de piei de animale care au evoluat în saune tradiționale, unde lemnul este ars într-o sobă, cu sau fără coș de fum.

Există mai multe tipuri de saune folosite astăzi, iar cele mai frecvente sunt:

Arderea lemnului. Sobele sunt folosite pentru a încălzi rocile saunei, permițându-vă să mențineți temperaturile ridicate.

Electrice. Acestea sunt cele mai frecvent utilizate saune astăzi datorită încălzitoarelor electrice convenabile, sigure și ușor de utilizat.

Infraroșu. În loc să încălzești aerul din jurul tău, saunele cu infraroșu radiază căldură care îți încălzește direct corpul. În timp ce acest lucru nu este punct de vedere tehnic o saună tradițională, acesta oferă beneficii similare la temperaturi mai scăzute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel