Scandalul falsului chirurg: ce spun ministrul Sănătății și șeful Colegiului Medicilor

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Matthew Mode a realizat interventii pentru zeci de paciente. Foto: Facebook/Matthew Mode
Matthew Mode a realizat interventii pentru zeci de paciente. Foto: Facebook/Matthew Mode

Prima reacție a autorităților abilitate să dea autorizații de liberă practică în România, după ce o publicație a dezvăluit că un chirurg, prezentat drept faimos și care opera la câteva clinici de fițe din Capitală, nu are de fapt decât 8 clase, și nici vorbă de vreo Facultate de Medicină.

Chirurgul Matthew Mode - „unul din cei mai buni chirurgi plasticieni din SUA” - așa îl prezenta o clinică bucureșteană. A operat în România zeci de pacienți. Nu se știe exact câți, dar Libertatea a descoperit că „faimosul" chirurg e de fapt un escroc fără studii medicale, ci cu doar 8 clase, pe numele adevărat Matteo Politi, care a mai fost condamnat în Italia pentru că a furat identitatea unui medic și chiar a profesat câțiva ani.

Angajat fără actele cerute de lege

Ca să lucreze, însă, în România, trebuia să-și evalueze diplomele la Ministerul Sănătății, apoi să obțină avizul de liberă practică de la Colegiului Medicilor și codul de parafă de la DSPMB. Abia după ce obținea aceste acte avea dreptul să opereze pe teritoriul țării noastre. Așa spune legea. Din toată hârțogăraia necesară pentru a putea fi angajat ca medic, el a obținut însă doar codul de parafă și pe baza lui a fost angajat de mai multe clinici private din Capitală. Și l-au lăsat să opereze. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, întrebată cum s-a putut așa ceva, a spus că nu știa despre acest caz.

Sorina Pintea: Ministerul nu i-a echivalat diploma

„Eu am aflat de dimineață, din presă. Ministerul Sănătății nu a fost întrebat. Ministerul nu a dat echivalare acelei diplome și fără acea echivalare nu putea obține de la Colegiul Medicilor avizul de liberă practică. Direcţia de Sănătate Publică a dat un document pentru codul de parafă. Vom vedea ce se va întâmpla. Un medic este angajat într-un spital pe baza unor documente, printre care și certificatul de liberă practică, diploma echivalată. A fost lăsat ilegal să opereze. Nu poți opera doar cu un cod de parafă. Ministerul Sănătății trimite la Universitățile pe care medicul spune că le-a absolvit documente. Colegiul Medicilor dă avizul. Cei care l-au angajat l-au angajat ilegal", a declarat Sorina Pintea.

Gheorghe Borcean: CMR și CMMB nu i-au dat avizul

Șeful Colegiul Medicilor din România, dr. Gheorghe Borcean, a spus, într-o intervenție la România TV, că escrocul nu avea niciun document de liberă practică. „Nu s-a eliberat (niciun document, n.r.), pentru simplul motiv că acela nu a aplicat la CMR ca să obțină astfel de documente. (...) Știu că de la Colegiul Medicilor din Municipiul București (CMMB) sau de la Colegiul Medicilor din România (CMR) nu are astfel de documente. (...) Colegiul Medicilor București a făcut plângere penală împotriva lui în urmă cu câteva săptămâni. (...) Eu nu știu ce documente măsluite a depus dumnealui la DSP sau la spitalul unde s-a angajat, asta atribuția organului de cercetare penală să afle ce anume a depus acolo și cum a făcut-o", a explicat Borcean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel