Scandalul imunoglobulinei. Acuzații grave ies la iveală

Steluța Indrei / 20 sep 2018 / 19:34
Noul medicament pentru osteoporoză aprobat de FDA este injectabil
Noul medicament pentru osteoporoză aprobat de FDA este injectabil

Scandalul imunoglobulinei este adus din nou în atenția publică. Directorul general al Companiei Naționale Unifarm, Adrian Ionel, susține că, în primăvară, criza de imunoglobulină a fost una provocată și dictată de producătorii și distribuitorii acestei substanțe vitale. 

Adrian Ionel, directorului general al companiei de stat Unifarm, susţine că ce s-a întâmplat în primăvară a fost „o criză provocată, care nu exista în realiatate. Producătorii aveau substanța pe stocuri, dar nu au livrat-o în România, în încercarea de a forța mâna. (...) Există o înțelegere între producătorii europeni de imunoglobulină care s-au solidarizat în încercarea de a forța mâna statului român să ridice prețurile și să scoată taxa claw back”, potrivit realitatea.net.

Cum a izbucnit scandalul imunoglobulinei

În primăvara acestui an, România s-a confruntat cu o criză majoră de imunoglobulină şi 5.000 de pacienți au rămas sau au fost în pericol de a rămâne fără tratamentul vital. În lipsa lui, statul a activat mecanismul de criză. A cerut ajutor de la statele europene, dar și de la membrele NATO. Un alt distribuitor de imunoglobulină recunoaște că, pentru unii colegi de breaslă, banii sunt mai importanți decât viețile pacienților, scrie realitatea.net.

În România s-a mers pe un experiment și s-au folosit pacienții pentru a forţa Guvernul să facă niște schimbări. După ce Executivul a cedat cu taxa claw back, producătorii au plusat: și preturi mai mari. (...) Mare parte dintre producători au urmărit exclusiv un interes comercial”, a comentat Florin Hozoc, distribuitor de imunoglobulină.

Același distribuitor susține că inclusiv activarea mecanismului de criză a fost mană cerească pentru companii. „Unul dintre producători a avut „șansa” de a-și vinde produsele Crucii Roșii la un preț cu 50% mai mare decât prețul autorizat în Austria, de unde l-a primit și la un preț aproape dublu față de prețul autorizat pe piaţa din România”, a explicat Hozoc.

Consiliul Concurenţei a deschis încă din luna iulie o anchetă, pentru că există suspiciuni privind contextul şi interesele care au dus la dispariţia imunoglobulinei de pe piaţă. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a confirmat, pentru Realitatea TV, investigaţia, dar a precizat că deocamdată se poate vorbi doar de suspiciuni.

În acest moment, spun reprezentanții Unifarm, țara noastră are suficiente doze pe stoc pentru cel puțin trei luni.

Articole Recomandate
Comentarii
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2019 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
sanatate.n-nxt.24