Screeningul pentru cancer de colon: de ce ar trebui să înceapă mai devreme

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Prof dr Liliana Bordeianou. Foto: Massachusetts General Hospital
Prof dr Liliana Bordeianou. Foto: Massachusetts General Hospital

Screeningul pentru cancerul colo-rectal începe la 50 de ani în România, dar conform specialiștilor, ar trebui să înceapă ca și în SUA, la 45 sau chiar mai devreme. Prof dr. Liliana Bordeianou a explicat la Academia de Sănătate de ce.

Screeningul pentru cancerul de colon constă în colonoscopie, însă în unele țări europene, înainte de colonoscopie, se face un set de analize de laborator, pentru depistarea unor posibile hemoragii oculte în scaun. 

Academicianul Irinel Popescu a avut-o ca invitată la emisiunea Academia de Sănătate pe prof. dr. Liliana Bordeianou, unde au discutat despre acest subiect. Ea a spus că, cel puțin în Statele Unite, „colonoscopia este considerată standardul de aur în depistarea cancerului de colon, de aceea screeningul este foarte important”. 
De asemenea, ea a mai arătat că vârsta la care începe screeningul pentru cancerul de colon este de 45 de ani, însă tot mai des apar persoane sub această vârstă, diagnosticați cu această boală.

„Programul de screening categoric începe la o vârstă mai timpurie și în România ar trebui să-l începem la 45 de ani. Detecția timpurie a cancerului colorectal, care poate să însemne un test pentru hemoragiile oculte în scaun și dacă testul e pozitiv, atunci se face colonoscopie. În felul ăsta putem depista cancerul într-o fază curabilă”, a mai spus el.

Mai multe detalii despre acest subiect puteți găsi în materialul video atașat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel