Semnul că ai nevoie de o coronarografie sau angio-CT. Dr. Rodica Niculescu: O coronarografie, numai așa să vedem cum suntem, NU este recomandată

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Coronarografie - Foto: Freepik @brgfx
Coronarografie - Foto: Freepik @brgfx

Când se fac coronografia și angio-CT. Care sunt semnele de alarmă că ai nevoie de astfel de teste pentru inimă.

Coronarografia este o procedură medicală diagnostică vitală în evaluarea sănătății inimii, în special în identificarea bolilor arterelor coronare. Este adesea realizată când există suspiciuni de angină pectorală sau atac de cord, și este crucială în planificarea tratamentului pentru pacienții cu boli cardiace.

La ce mână se ia tensiunea. Dacă vezi diferența asta, e grav. Rodica Niculescu: Înseamnă că la nivelul unui vas există o îngustare semnificativă

Coronarografia, cunoscută și ca angiografie coronariană, este o tehnică imagistică invazivă folosită pentru a vizualiza arterele coronare ale inimii. Aceste artere furnizează sânge oxigenat mușchiului cardiac, iar obstrucționarea lor poate duce la probleme cardiace serioase, inclusiv infarct miocardic.

Ce faci în caz de infarct, până vine ambulanța. Care e poziția corectă. Niculescu: Dacă are tensiunea mică, îi ridicăm picioarele. Există și un spray care acționează repede

Sanador

Invitată la DC Medical și DC News, Rodica Niculescu, medic specialist Cardiologie Intervențională la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a explicat dacă se fac astfel de coronarografii preventive la oameni care nu au simptome, dar au depășit o anumită vârstă sau au o anumită patologie în familie sau dacă se face doar în cazul în care există simptome clare.

"Nu există o indicație pentru acești pacienți. Nouă ne trebuie cumva o confirmare a faptului că pacientul se află la un astfel de risc", a spus Rodica Niculescu.

O coronarografie, numai așa să vedem cum suntem, NU este recomandată

Pe de altă parte, angio-CT, cunoscută și ca angiografia prin tomografie computerizată, este o tehnică de imagistică medicală modernă care combină tehnologia CT (tomografie computerizată) cu un agent de contrast pentru a vizualiza vasele de sânge din diverse părți ale corpului. Această metodă este deosebit de utilă în detectarea, evaluarea și planificarea tratamentului pentru diverse afecțiuni vasculare.

"Există o investigație care se numește angio-CT și care este neinvazivă, în sensul că, cu ajutorul substanței de contrast sunt introduse printr-o branulă pe venă.

Există niște timpi prin care se poate face o reconstrucție și putem să avem o reconstrucție a arterelor coronare cu niște suspiciune ale unor zone care într-adevăr ar putea avea sau nu. 

Dacă medicul care constată că ar putea fi o astfel de problemă, atunci el îi de o recomandare de coronarografie și pacientul ajunge la noi", a declarat medicul Rodica Niculescu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Deci, un control preventiv ar putea fi făcut doar prin angio-CT.

Angio-CT este folosit în diagnosticarea și evaluarea unei game largi de afecțiuni, inclusiv:

- Anevrisme - dilatări anormale ale vaselor de sânge, în special în aortă sau în creier

- Stenoze vasculare - îngustări ale vaselor de sânge care pot duce la reducerea fluxului sanguin.

- Tromboze - prezența cheagurilor de sânge în vasele de sânge.

- Malformații vasculare - anomalii congenitale ale vaselor de sânge.

Semnele de alarmă că ai nevoie de un angio-CT sau de coronografie

"Dar acest angio-CT are și el niște recomandări. Dacă pacientul are durere, are un test, are o electrocardiogramă modificată, un ecograf de cord modificat, un test de efort pozitiv.

Acestea sunt niște semne premergătoare care pot conduce pacientul, în funcție de gravitate, către angio-CT sau direct către coronarografie.

Adică o coronarografie, numai așa să vedem cum suntem, nu este recomandată, că totuși este o atitudine invazivă cu riscurile ei", a conchis medicul.

Deși coronarografia este considerată relativ sigură, ca orice procedură invazivă, prezintă anumite riscuri. Acestea includ reacții alergice la substanța de contrast, sângerare sau vânătăi la locul inserției cateterului, și, în cazuri rare, deteriorarea vaselor de sânge sau atac de cord.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel