Serviciile din sănătate, analizate de Institutul Național de Management al Serviciilor de Sănătate

Monika Baciu |
Data publicării:
serviciile din sanatate - FOTO: Freepik@romanzaiets
serviciile din sanatate - FOTO: Freepik@romanzaiets

Serviciile din sănătate vor fi monitorizate și analizate de Institutul Național de Management al Serviciilor de Sănătate.

Serviciile din sănătate vor fi monitorizate și analizate de Institutul Național de Management al Serviciilor de Sănătate. La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de astăzi, 29 septembrie 2022, proiectul de Hotărâre de Guvern privind organizarea și funcționarea Institutului Național de Management al Serviciilor de Sănătate.
 
Conform documentului, Institutul Național de Management al Serviciilor de Sănătate (INMSS) se organizează ca instituție publică cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Sănătății. INMSS va funcționa ca unitate sanitară finanțată din venituri proprii și subvenții de la bugetul de stat. Instituția va avea cel mult 85 de angajați.

”Institutul Național de Management al Serviciilor de Sănătate va avea ca principal obiect de activitate managementul și analiza serviciilor de sănătate, poate propune adaptarea unor soluții de eficientizare a acestora, astfel încât Ministerul Sănătății să dezvolte fundamentat politicile şi strategiile privind serviciile de sănătate, iar instituțiile sanitare să fie conduse în mod profesionist.
INMSS va organiza formarea profesională în managementul serviciilor de sănătate, în colaborare cu instituţiile de învăţământ superior medical.  

Înființarea INMSS este un pas important pentru îndeplinirea obiectivelor Reformei 3. - R3. Dezvoltarea capacității pentru managementul serviciilor de sănătate și managementul resurselor umane din sănătate din cadrul PNRR. 

Cursurile de formare profesională cu alte tematici, organizate de fosta Școală Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Sănătate, vor continua până la finalizare”, arată Ministerul Sănătății.

Vezi și: De ce să nu mai lași hainele ude în mașina de spălat. Cum te poți îmbolnăvi

Care e starea spitalelor din România. Rafila: S-a îmbunătățit. Acum toate saloanele au grup sanitar individual, așa cum e normal în secolul 21, într-un spital din UE

Pe timpul pandemiei de COVID-19 au avut loc mai multe tragedii în spitale, evenimente care nu pot fi uitate:

- 11 noiembrie 2021 - Un incendiu a avut loc la Spitalul suport COVID Movila din Ploiești, atunci când doi pacienți au decedat 

- 1 octombrie 2021 - Un incendiu s-a produs la Secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța. Nouă persoane au murit

- 21 aprilie 2021 - Un incendiu a izbucnit la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean din Slatina. Au fost evacuate 36 de persoane, dintre care 6 au fost intoxicate cu fum și transportate la UPU

- 21 februarie 2021 - Zeci de echipe de pompieri au intervenit la Institutul Marius Nasta, unde a fost anunțat un incendiu la o unitate mobilă ATI amplasată într-un TIR. Ministerul Sănătății a informat că nu au fost victime

- 29 ianuarie 2021 - Un incendiu a izbucnit în jurul orei 5:00 la Institutul Matei Balș din Capitală, iar 102 pacienți cu COVID-19 au fost evacuați, 3 persoane au fost găsite carbonizate, iar a patra a decedat după manevre de resuscitare.

Vezi și: Certificat de handicap pentru pacienții cu cancer. Bogdan Tănase: O boală cronică ce trebuie tratată toată viața. E o sursă de venit în plus

Astfel, în urma acestui bilanț, ministrul Sănătății Alexandru Rafila a fost întrebat care este, în acest moment, starea spitalelor din România. 

"Starea spitalelor din România s-a îmbunătățit față de ceea ce știam eu în urmă cu 10 ani. Eu am mai lucrat la Ministerul Sănătății, ca secretar de stat, în anul 2012. Eu am umblat foarte mult prin țară în această perioadă, pentru că am vrut să văd care e starea spitalelor și am fost foarte plăcut surprins să constat că acolo unde spitalele sunt în grija autorităților locale, fie că discutăm despre Consiliu Județean, fie că discutăm despre Primării, multe dintre aceste autorități care au avut perseverență, viziune, au găsit și resurse, au reușit să renoveze aceste spitale total sau parțial, cu lucrări de bună calitate. Societatea civilă a contribuit la unele dintre ele.

Sigur, și spitalele Ministerului Sănătății au beneficiat de investiții, poate în măsură mai mică, pentru că puterea financiară a Ministerului Sănătății în a reabilita spitale a fost mai mică decât puterea autorităților locale.

Dar acum, trebuie să fim realiști. Noi reabilităm de obicei clădiri vechi. Am vizitat Institutul Fundeni, acolo unde, prin contribuția unei asociații, au fost reabilitate două secții. Le-au reabilitat așa cum trebuie, însă au o problemă. Din cauza modului în care au fost construite inițial acele secții, grupurile sanitare sunt mici, nu sunt grupuri sanitare care să ofere un confort. Acum toate saloanele au grup sanitar individual, așa cum e normal să fie în secolul 21, într-un spital din Uniunea Europeană. 

Dar sunt multe clădiri vechi din țară care nu au fost încă reabilitate, care fie n-au avut interes din partea proprietarilor, fie n-au avut resurse și care necesită investiții serioase", a declarat Alexandru Rafila, la Antena 3. 

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel