Silvoterapia, puterea vindecătoare a naturii. Cum ajută la menținerea sănătății

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
silvoterapia - FOTO: Freepick
silvoterapia - FOTO: Freepick

Silvoterapia este tratamentul diferitelor boli cu ajutorul pădurii. Plimbările în aer liber ne ajută să ne menținem sănătatea, dar și să prevenim apariția unor boli.

Silvoterapia este o practică terapeutică străveche. Silvoterapia constă în plimbări, alergări, executarea de exerciţii fizice sau a sportului preferat în pădure.

În acest caz se vorbeşte de o silvoterapie activă, ce se poate practica zilnic, la sfârşitul săptămânii sau în timpul vacanţei. Forma pasivă constă în plimbări scurte, încheiate cu odihnă la umbra arborilor, culcat direct pe iarbă sau într-un şezlong.

Vezi și: Orbirea, provocată de o mutație genetică. Ce legătură are cu inteligența

Aerul curat menține sănătatea

Aerul din pădure conţine ioni negativi de oxigen, care sunt mai numeroşi vara, ei având o viteză de deplasare de 1 cm/s şi o durată de viaţă de numai un minut. Aceşti ioni stimulează toate funcţiile organismului uman şi contribuie la întârzierea îmbătrânirii, printr-un proces eficient de oxigenare a creierului. De aceste medicamente naturale beneficiază cei suferinzi de astm bronşic, rinită alergică, migrene, nevroză, insomnie.

Rădăcini japoneze

Terapia forestieră își are rădăcinile în practica japoneză a Shinrin-yoku. Terapia forestieră este însă mai mult decât un șerpuit prin pădure. Ghidurile de terapie forestieră îi ajută pe participanți să se implice în activități care îi ajută să experimenteze mediul natural cu toate simțurile lor.

"Intenția este de a pune oamenii în contact cu experiența momentului prezent într-un mod foarte profund. Priveliștile, sunetele și mirosurile pădurii ne duc chiar în acel moment, așa că creierul nostru nu mai anticipează, își amintește, rumegă și se îngrijorează", spune psihologul clinician Scott Bea, PsyD, autor al studiului.

Vezi și: Intoleranța la lactoză, vindecabilă. Bilic: Patru gesturi simple prin care puteți rezolva această problemă

Ajută la relaxare

Natura, pădurea ajută la relaxare. Dar nu doar creierul nostru primește un impuls. Există dovezi că terapia forestieră este bună și pentru corpul nostru.

Cercetările preliminare arată că terapia forestieră este indicată pentru reducerea stresului, însă autorii studiului mai notează că sunt necesare și alte analize.

”Am ajuns la concluzia că terapia forestieră este o intervenție emergentă și eficientă pentru scăderea nivelului de depresie al adulților. Cu toate acestea, studiile incluse nu aveau rigoare metodologică.

Sunt necesare studii viitoare care să evalueze efectul pe termen lung al terapiei forestiere asupra depresiei folosind modele riguroase de studiu”, mai notează autorii studiului. 

Participanții la grupul de terapie forestieră au raportat, de asemenea, scăderi semnificative ale durerii și depresiei și o îmbunătățire semnificativă a calității vieții legate de sănătate.

Aceste rezultate susțin ipoteza că terapia forestieră este o intervenție eficientă pentru ameliorarea durerii și a simptomelor psihologice și fiziologice asociate la persoanele cu durere cronică pe scară largă. 

”Terapia forestieră care utilizează abordări psihologice și activități fizice adecvate într-un mediu natural pentru a îmbunătăți durerea și complicațiile psihologice comorbide pot fi o resursă utilă pentru tratamentul durerii cronice pe scară largă”, mai notează studiul.

Medicii recomandă plimbările în natură

Natura este peste tot în jurul nostru. Nu trebuie neapărat să călătorim departe pentru a ne bucura de natură. Familia dvs. se poate conecta cu natura în curtea școlii, în curtea din spate, în grădina de pe masă. Medicul pediatru, Mihai Craiu a vorbit despre ieșirile în natură și cum ne ajută acestea. 

Există, de asemenea, multe modalități de a afla ce parcuri se află în apropiere în funcție de codul poștal, inclusiv unele la care puteți ajunge pe jos sau cu transportul public. Multe spații verzi publice au caracteristici și programe pentru toate vârstele și abilitățile.

Citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel