Sindicatele Tesa din Sănătate: O diminuare a veniturilor ar avea efecte dramatice

Adisa Codruț |
Data publicării:
Angajații spitalului sunt nemulțumiți de diminuarea salarială
Angajații spitalului sunt nemulțumiți de diminuarea salarială

Sindicaliștii din Sănătate cer Guvernului să nu micșoreze salariile din sistemul sanitar.

Sindicatele, diminuare. Uniunea Națională a Sindicatelor Tesa din Sănătate solicită Guvernului să renunțe la "orice încercare de diminuare a veniturilor nete existente în sănătate".

Potrivit unui comunicat al acestei structuri sindicale, "în Proiectul legislativ PLx 669 de modificare a OUG 114 din 2018, care urmează a fi prezentat luni, 23 decembrie 2019, în fața Camerelor reunite ale Parlamentului României sub forma procedurii ASUMĂRII RĂSPUNDERII de către Guvern, există unele prevederi care limitează sporurile pentru condiții periculoase și vătămătoare la 25% din salariul de bază minim brut pe țară".

Reprezentabții sindicali mai susțin că "odată aprobată și pusă în aplicare, această măsură ar conduce la scăderi dramatice ale unor venituri nete în sănătate", iar printre categoriile "discriminate", cum le numesc sindicaliștii în comunicat, "se regăsește și personalul TESA (aflat pe Anexa 8 a Legii Salarizării) nu beneficiază de creșterile salariale din SĂNĂTATE la nivelul anului 2022, iar o diminuare a veniturilor ar avea efecte dramatice".

Sindicatele, diminuare. Aceștia vorbesc de o "scădere drastică a veniturilor”:

"Vor fi însă și colegi medici si asistenti care au sporuri mai ridicate în diferite secții importante din spitale (exemplu: ATI), care vor suferi scăderi foarte importante ale veniturilor nete. În spitalele de monospecialitate (Psihiatrie, Boli infecțioase și Pneumoftiziologie -TBC) ar urma să aibă loc o scădere drastică a veniturilor nete lunare ale salariaților. În acest tip de spitale cu mare risc pentru salariați, o parte foarte importantă a veniturilor nete lunare ale salariaților provin din sporurile mari care au fost acordate pentru a se stimula angajarea în condiții deosebite de risc și pericol.

În prezent însă, o parte din personal (respectiv categoriile discriminate în Legea Salarizarii nr.153/2017 spre exemplu, personalul tehnic, economic, administrativ, biologo, biochimiști, chimiști, registratori medicali, brancardieri își mențin veniturile nete doar ca urmare a unor artificii legislative făcute de fosta guvernare în cadrul OUG 114 și OUG 41 /2018. Fostul Guvern a recurs la câteva măsuri tip cârpeală prin au fost menținute veniturilor nete ale sporurilor pentru aceste categorii de salariați, eliminați abuziv din Regulamentul sporurilor".

Sindicatele, diminuare. Un exemplu

În comunicat se mai arată că "au putut fi date sume comensatorii care să suplinească valoarea sporurilor pe care le aveau, iar veniturile nete să nu scadă și să rămână la nivelul 1 decembrie 2018"

"În acest sens, prin PLx 669 /18.12.2019, cei mai loviți vor fi din păcate EXACT cei care au fost discriminați salarial și în Legea 153, neprimind salarii conform grilei anului 2022! Spre exemplu la un spital de Pneumoftiziologie (TBC), un economist ar pierde între 1500 - 1700 lei net, la un muncitor scăderea ar fi de aproximativ 1000 lei net, iar la un sef de birou scaderea ar fi de aproximativ de 2000 lei ! Scăderile de venituri nete se vor încadra între 30 si 50%, ceea ce este complet inacceptabil ! La un spital de Psihiatrie, scăderile pentru acest personal deja discriminat ar fi de asmenea foarte însemnate în rândul personalului TESA, depășind chiar si 1.000 lei lunar.
Uniunea TESA a semnalat toate aceste aspecte la nivelul Minsterului Sănătății, Ministerului Muncii , Guvernului României si principalelor grupuri parlamentare din Camera Deputaților și Senat. Solicităm așadar guvernantilor menținerea valorii sporurilor acordate personalului TESA din Sănătate, la nivelul anului 2019! Atragem ferm atenția că scăderea drastică a veniturilor nete în spitale va conduce la un haos în sistemul sanitar, demonstrații și mișcări greviste imediate", mai precizează sindicaliștii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel