REZIDENȚIAT 2019: Studenții din domeniul sănătății, în GREVĂ JAPONEZĂ! Apel la președintele Iohannis

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Studenții mediciniști intră în grevă japoneză   Foto: FASMR
Studenții mediciniști intră în grevă japoneză Foto: FASMR

Studenții mediciniști intră în grevă japoneză, ca formă de protest împotriva nesiguranței în ce privește data stabilită pentru examenul de rezidențiat, care deja a fost prea mult amânat. Ei vor purta o mască medicinală cu mesajul #Rezi. De asemenea, se gândesc să publice o scrisoare deschisă adresată Președintelui Klaus Iohannis.

Incertitudinea datei stabilite pentru susținerea examenului de rezidențiat a determinat studenții mediciniști să demareze o grevă japoneză. Anunțul a fost făcut pe pagina de socializare a FASMR. De asemenea, mediciniștii vor publica o srisoare deschisă adresată Președintelui Klaus Iohannis, pentru a se implica în susâinerea datei de 8 decembrie ca dată fixă pentru acest examen.

„În urma instabilității încă existente cu privire la data examenului de rezidențiat, FASMR, FASFR şi FSMDR demarează GREVĂ JAPONEZĂ a studenților din domeniul sănătății și încurajăm membrii societății civile să ni se alăture.

Deşi am solicitat instituțiilor statului soluționarea problemei vizând organizarea examenului de rezidențiat înainte de ziua moțiunii de cenzură, acest lucru nu s-a întâmplat. Ne menținem neutralitatea politică și dorința de a rămâne în afara oricărei discuții politice, însă solicităm clasei politice să înțeleagă importanța soluționării de urgență a acestei probleme, fără a pune în pericol viitorul unei întregi generații de viitori medici, farmacişti şi medici stomatologi. În urma moțiunii de cenzură ne aflăm într-o situație de instabilitate politică, în care nu se va putea clarifica situația examenului de rezidențiat nici după ziua de mâine, când are loc ultima şedinţă a actualului guvern.

Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR), împreună cu Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România (FASFR) și Federația Studenților în Medicină Dentară din România (FSMDR), demarează greva japoneză a studenților din domeniul sănătății și vă încurajează să diseminați acest mesaj în rândul colegilor”, se arată pe pagina de socialziare a FASMR.

Recomandarea organziatorilor este ca toți participanții să poarte o mască medicală pe care să scrie mesajul #Rezi.

Scrisoare deschisă adresată Preșdintelui

Ei se gândesc să publice o scrisoare deschisă adresată Președintelui Klaus Iohannis, iar o propunere de text este deja vehiculată în mediul online. Acesta este acum supus comentariilor și sunt așteptate păreri, eventual modificări:

„Stimate Domnule Președinte,

Cu deosebit respect, vă solicităm să vă implicați personal, prin mijloacele legale avute la dispoziție, în garantarea organizării examenului de rezidentiat la data de 8 decembrie a.c., dată care a mai suportat o amânare. În luările de poziție, pe care recent le-ați avut, ați arătat că înțelegeți cât de importantă este pentru noi predictibilitatea și cât de derutant este ca tensiunile din scena politică să ne afecteze în această etapă foarte importantă din cariera noastră. Tocmai de aceea, suntem convinși că și organizarea examenului de rezidențiat se va afla pe lista de priorități în perioada imediat urmatoare și veți lua în considerare acest deziderat exprimat de majoritatea absolvenților mediciniști, mai ales că sunteți militant al unei Românii educate și sănătoase. De asemenea, este important să analizați cifra de școlarizare pentru rezidențiatul de anul acesta, care este cu 1.020 de locuri mai mică față de cea din anul 2018, nevoia de medici fiind de fapt doar mimată de factorii decizionali.

10.10.2019 Absolvenții facultăților de medicină

Domniei sale,
Domnului Klaus Werner Iohannis,
Președintele României”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel