Sindromul Hubris sau al orgoliului. Cum te afectează funcția. Cine sunt politicienii care suferă de ”boala puterii”

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
sindromul hubris - FOTO: Freepik@Romeo22@kues1@benzoix
sindromul hubris - FOTO: Freepik@Romeo22@kues1@benzoix

Sindromul Hubris este asociat cu excesul de putere, iar simptomele se reduc de obicei atunci când individul nu mai deține această putere.

Sindromul Hubris a fost descris pentru prima dată de fostul politician David Owen și psihiatrul Jonathan Davidson. Este asociat cu excesul de putere, iar simptomele se reduc de obicei atunci când individul nu mai deține această putere.

Persoanele care suferă de sindromul Hubris își schimbă personalitățile atunci când se află în funcții de conducere. Acest lucru se poate întâmpla în afaceri, politică sau în orice alt domeniu în care există ierarhii. De fapt, persoanele cu sindrom Hubris afișează mândrie extremă, încredere excesivă în sine și dispreț total față de ceilalți. Aceste trăsături de caracter duc la comportamente impulsive și adesea distructive.

Nicio dovadă nu indică o explicație neuroștiințifică a sindromului orgoliului. Cu alte cuvinte, creierul unei persoane cu sindromul Hubris nu prezintă modificări fiziologice. Sindromul Hubris nu este o tulburare în sine și nici nu este un subtip de tulburare de personalitate narcisistă. În schimb, se manifestă în poziții de putere excesivă și nu se dezvoltă la fel ca o tulburare de personalitate, arată Exploring Your Mind.

Vezi și: Adevărul despre ceai. Ce nu ți-a spus nimeni despre pericolul ascuns din plicuri

Sindromul orgoliului și puterea

Termenul de orgoliu este un concept grecesc care înseamnă "exces". Este opusul sobrietății și moderației. Grecii au descris o persoană orgolioasă ca fiind excesiv de mândră și cineva care i-a tratat pe alții cu insolență și dispreț. Astfel, persoana devine plăcerea de a folosi puterea lor în acest fel.

David Owen, ministru al Partidului Laburist al lui James Callaghan, și psihiatrul Jonathan Davidson au cercetat sindromul Hubris.  

Owen susține că oamenii consideră adesea sindromul Hubris o prelungire naturală (sau cel puțin oarecum așteptată) a încrederii și ambiției pe care oricine dorește să o aibă. În timp ce mulți cred că aroganța este adesea o trăsătură nefericită în lideri, ei cred, de asemenea, că un anumit nivel de aroganță este pur și simplu prețul pe care trebuie să-l plătiți pentru o conducere excelentă.

Puterea este un drog puternic și nu toți liderii au un caracter suficient de puternic pentru a o contracara. Acest lucru necesită o combinație de bun simț, umor, decență și scepticism. Cinismul este, de asemenea, important pentru că vă ajută să vedeți puterea pentru ceea ce este: o oportunitate privilegiată de a influența și de a determina adesea rezultatul situațiilor care se întâmplă în jurul vostru.

Mai exact, Owen a descris sindromul orgoliului ca fiind o tulburare de personalitate unică și dobândită care se dezvoltă numai după ce un lider are putere pentru o anumită perioadă de timp. De asemenea, este important să rețineți că este aplicabil numai atunci când nu există antecedente de afecțiuni psihiatrice.

Vezi și: Leguma care costă mai puțin de 2 lei, efect asupra virozelor. Lidia Ficioru: Este ucigașul infectiilor

Sindromul Hubris, simptome

Iată o selecție din lista lui David Owen de 14 simptome ale sindromului orgoliului:

- Utilizarea puterii pentru auto-glorificare.

- Un accent aproape obsesiv pe imaginea personală.

- Încredere excesivă în sine, însoțită de dispreț față de sfaturi sau critici la adresa celorlalți.

- Pierderea contactului cu realitatea.

- Vorbind ca un Mesia.

- Acțiuni nesăbuite și impulsive.

- Incompetența hubristă în care supraconfidenția supremă duce la neatenție la detalii.

Când Owen și Davison au cercetat aceste simptome, ei au observat că adesea se suprapuneau cu cele ale altor tulburări de personalitate, în special tulburări de personalitate narcisistă.

Șapte dintre cele 14 simptome sunt, de asemenea, simptome ale tulburării de personalitate narcisistă. În plus, sindromul Hubris  împărtășește două simptome cu tulburare de personalitate antisocială și tulburare de personalitate histrionică.

Vezi și: Riscul de cancer metastatic poate fi redus. Medic: Devin ca niște organe de supereroi

Sindromul Hubris, cazuri celebre

Owen și Davidson au analizat profilurile psihologice ale prim-miniștrilor britanici și ale președinților Statelor Unite din ultimii 100 de ani pentru a găsi exemple de trăsături hubristice.

Ei au descoperit că șapte președinți americani au dat semne clare de aroganță: cei doi Roosevelts, Woodrow Wilson, John F. Kennedy, Lyndon B. Johnson, Richard Nixon și George W. Bush. Cu toate acestea, singurul președinte despre care credeau că are acest sindrom a fost George W. Bush.

Printre prim-miniștrii Regatului Unit, Owen și Davidson credeau că Herbert Asquith, David Lloyd George, Neville Chamberlain, Winston Churchill, Anthony Eden, Margaret Thatcher și Tony Blair au dat dovadă de mândrie și aroganță excesivă. Cu toate acestea, pentru ei, doar David Lloyd George, Neville Chamberlain, Margaret Thatcher și Tony Blair verifică toate casetele pentru sindromul orgoliului.

Vezi și: Alegerile simple care îți pot afecta inima. Unele nu le poți evita. Cum te pot îmbolnăvi chiar și ridurile

Nu doar politicienii suferă din cauza asta

Prim-miniștrii și președinții au fost ușor de studiat datorită informațiilor biografice extinse disponibile despre ei. Cu toate acestea, sindromul orgoliului nu afectează exclusiv politicienii. De fapt, este vorba despre putere. În consecință, oricine se află într-o poziție de putere, cum ar fi un CEO al unei companii mari, poate suferi, de asemenea, de acest sindrom.

Marele Bertrand Russell a scris despre fenomenul a ceea ce s-a întâmplat cu stabilitatea mentală a unui individ atunci când se află într-o poziție de putere. El a descris legătura cauzală dintre putere și comportamentul aberant. El a numit-o "intoxicarea puterii".

Acest lucru duce la ideea că oamenii onorabili, morali, pot deveni corupți după ani de acumulare a puterii. De aceea este atât de important ca membrii societăților dezvoltate să țină acești oameni sub control cu sisteme care limitează puterea pe care o poate deține orice persoană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel