Sindromul plămânului alb: întrebări și răspunsuri. La ce să fii atent când tușești. "Nu este o surpriză. Sunt virusuri care coboară adânc în piept"

Sindromu plamanului alb - Foto: Freepik @grandstockphoto
Sindromu plamanului alb - Foto: Freepik @grandstockphoto

Sindromul plămânului alb: ce trebuie să știm, care sunt simptomele și cum ne putem feri de boală.

"Sindromul plămânului alb" nu este o afecțiune medicală oficială, dar stârnește panică la nivel mondial.

Ce trebuie să știi e că această afecțiune este un semn de pneumonie care apare sub forma unor zone albe pe o radiografie a plămânilor și ar putea determina efectuarea mai multor teste pentru a vedea dacă inflamația pulmonară este virală, bacteriană sau cauzată de expunerea la poluare sau la substanțe chimice.

Întrebări și răspunsuri despre sindromul plămânului alb

Vandana Madhavan, expert în boli infecțioase pediatrice la Mass General for Children din Boston, și William Schaffner, expert în boli infecțioase la Universitatea Vanderbilt din Nashville au răspuns la câteva întrebări cheie pentru WebMD.

Î: Cât de îngrijorați ar trebui să fim de cazurile de pneumonie cu "plămân alb" raportate în China și în unele țări europene?

Madhavan: "Vedem mai multe infecții respiratorii care circulă pentru că suntem în decembrie. Este greu de știut, dar în momentul de față nu vedem cifrele unui anumit virus sau ale unei anumite infecții bacteriene la niveluri atât de îngrijorătoare"

Schaffner: "Nu este o surpriză. Această varietate de virusuri respiratorii și bacterii mycoplasma care circulă sunt foarte frecvente. Unele dintre ele coboară mai adânc în piept și provoacă pneumonie"

Î: Care sunt principalele simptome și cum diferă ele de alte infecții respiratorii?

Foto: Freepik @creativeart

Schaffner: "Există simptome care implică tractul respirator superior, cum ar fi nasul înfundat, nasul care curge, dureri în gât și tuse, dacă virusul coboară în tuburile bronșice. Dacă virusul sau bacteria iese în substanța plămânilor, poate cauza dificultăți de respirație sau poate crea o spută pe care o aduci în sus și care brusc pare verzuie sau este brăzdată de sânge. Dacă se întâmplă oricare dintre aceste lucruri, dacă aveți dificultăți de respirație, dacă dezvoltați o febră mare, este foarte posibil să aveți pneumonie"

Madhavan: "Fiți atenți la semnele de deshidratare. Copiii mai mici, în special, au mai puține rezerve și sunt mai predispuși să se deshidrateze mai repede. Părinții ar putea pune un umidificator în dormitorul unui copil sau să-i lase să respire aburi în timp ce fac un duș. La copiii mai mari, mierea într-o băutură caldă poate fi de ajutor"

Î: Există vreo legătură cu boli similare raportate în China?

Schaffner: "A început cu un raport din nordul Chinei care a raportat că au avut o creștere a pneumoniei. Chinezii au învățat ceva de la COVID - pentru că toată lumea se temea că am mai văzut acest film înainte. Oficialii chinezi s-au întâlnit cu experți de la Organizația Mondială a Sănătății, unde sănătatea publică chineză a spus că nu există un virus nou. Nu a fost nimic asemănător cu COVID. În schimb, a fost o creștere timpurie, sezonieră, a infecțiilor respiratorii, inclusiv a pneumoniei, cauzată de o varietate de virusuri respiratorii de iarnă"

Î: Cât de grave sunt cazurile raportate în Statele Unite?

Schaffner: "Există un spectru. O mulțime de persoane, copii și persoane în vârstă au infecții respiratorii mai ușoare care pot fi gestionate la domiciliu. Dar, în fiecare an, trebuie să spitalizăm unii copii și unii adulți pentru că au într-adevăr pneumonie și dificultăți de respirație"

Madhavan: "Marea majoritate a oamenilor se însănătoșesc. Acest lucru ar trebui să fie liniștitor".

Î: Aveți vreun sfat cu privire la măsurile pe care le pot lua părinții pentru a-și proteja copiii și pentru a preveni răspândirea în continuare a acestei boli?

Madhavan: "Să se spele pe mâini, să fie atenți la faptul că dacă copilul este bolnav să nu iasă în oraș și să întrebe dacă toată lumea este bine dacă mergeți la o petrecere sau la o adunare de sărbători. De asemenea, asigurați-vă că familia dvs. este la zi cu vaccinurile împotriva gripei, COVID și a virusului sincițial respirator (RSV)" Purtarea unei măști în zonele publice aglomerate ar putea ajuta, de asemenea, a spus ea.

Schaffner: "Aș dori să reamintesc tuturor că avem unele vaccinuri disponibile. Vaccinurile pentru gripă, RSV și COVID-19 sunt disponibile pentru foarte multe persoane. Dincolo de vaccinuri, să încercăm să fim atenți și să evităm persoanele care tușesc și strănută. Al doilea lucru, care este, de asemenea, greu de făcut în unele gospodării, este ca, dacă cineva este bolnav, să nu vă trimiteți copilul la grădiniță. Aceștia o pot răspândi la toți ceilalți".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel