Sindromul șocului toxic, factorii de risc și simptomele. Apare foarte rar la femei

Dana Lascu |
Data publicării:
Tampoane. Foto: Pexels / Viktoria Slowikowska
Tampoane. Foto: Pexels / Viktoria Slowikowska

Sindromul șocului toxic este o infecție rară, însă potențial fatală. Sindromul de șoc toxic (TSS) este, de fapt, o infecție bacteriană severă, asociată uneori cu utilizarea tampoanelor pentru ciclul menstrual al femeilor. Iată în ce condiții poate să apară și care sunt simptomele: 

Sindromul șocului toxic a fost descoperit spre sfârşitul anilor ’70 – ‘80. El ce poate afecta grav pielea și organele dacă nu este tratat imediat. Deși, teoretic, oricine poate dezvolta Sindromul de șoc toxic (TSS) – adică și bărbații și copiii pot contracta boala – circa jumătate din cazuri au apărut la femei care erau la menstruație, acesta fiind asociat adesea cu folosirea de tampoane, în special din categoria celor „super-absorbante”. De asemenea, trebuie notat că el poate afecta și femei care folosesc o diafragmă contraceptivă sau femei care au născut.

Foarte rar, dar o urgență medicală

„Sindromul șocului toxic este destul de neobișnuit, dar, de asemenea, este foarte rar”, spune dr Lauren Powell, MD, medic de familie în Piemont. „Incidența sindromului de șoc toxic legat de utilizarea tampoanelor a scăzut semnificativ de-a lungul anilor.”

Inițial, așa cum spuneam, sindromul de șoc toxic a fost atribuit tampoanelor cu absorbție ridicată pentru că pe atunci tampoanele erau fabricate din carboximetilceluloză și spumă poliesterică.

Experții cred că această combinație permitea bacteriei Staphylococcus să prolifereze, ducând la o infecție puternică și apoi la sindromul șocului toxic. Această complicație împiedica circulația sângelui în corp, determinând organismul să intre în „șoc”.

Din anii 1980, însă, producătorii de tampoane și-au modificat produsele pentru a le face mult mai sigure - acum sunt fabricate din bumbac sau raion (vâscoză). Astăzi, TSS apare doar la aproximativ una până la trei din 100.000 de femei la menstruație, conform statisticilor americane.

Cine este expus riscului de sindrom de șoc toxic

„Utilizarea tamponului continuă să fie un factor de risc, mai ales dacă utilizați tampoane cu absorbție foarte ridicată și păstrați același tampon pentru o perioadă mai lungă de timp ori utilizați tampoane continuu timp de câteva zile în timpul ciclului menstrual”, spune dr. Powell.

În timp ce tampoanele sunt categoric mult mai sigure în zilele noastre, este totuși important să vă schimbați tamponul cel puțin la fiecare opt ore și să utilizați cea mai mică absorbție posibilă. Utilizarea tampoanelor super-absorbante, a diafragmelor sau a bureților contraceptivi poate crește și riscul unei femei.

În timp ce TSS afectează de obicei femeile care au menstruație, poate afecta și copiii, bărbații și femeile aflate în post-menopauză care:

- Se recuperează după operație.

- Au o infecție virală.

- Au o rană pe piele.

Simptomele sindromului de șoc toxic

Trebuie să știți că simptomele sindromului șocului toxic se dezvoltă rapid, de obicei în decurs de două până la trei zile de la debutul ciclului menstrual, spune dr. Powell. Aceste simptome pot varia, dar includ tensiune arterială scăzută, afectare cutanată, diaree apoasă și apar și simptome neurologice pe măsură ce sindromul progresează pentru a include insuficiența mai multor organe.

Simptomele timpurii care trebuie urmărite includ:

- Debut brusc al febrei de 38,8 grade sau mai mult,

- Ochi injectați,

- Frisoane, 

- Confuzie, 

- Diaree, 

- Puls rapid,

- Oboseală inexplicablă altfel,

- Durere de cap,

- Tensiunea arterială scăzută, 

- Dureri musculare, 

- Erupție cutanată (pielea se înroșește și se exfoliază) pe mâini sau picioare

- Scurgere vaginală care este apoasă sau sângerândă, 

- Vărsături. 

Simptomele sindromului șocului toxic pot fi similare cu alte afecțiuni, așa că cel mai bine e să contactați întotdeauna medicul sau mergeți la urgență dacă aveți febră mare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel