SNMF, apel către viitorul prim-ministru și viitorul ministru al Sănătății: multe legi şi ordonanţe sunt utile doar pentru a ne pedepsi

Angela Sabău |
Data publicării:
Medic  Foto: Pixabay
Medic Foto: Pixabay

SNMF a lansat un apel către viitorul prim-ministru și viitorul ministru al Sănătății. Ei solicită mai multă atenție îndreptată către medicina de familie.

Societatea Națională de Medicină de Familie (SNMF) a lansat un apel către decidenţi prin care invită viitorii demnitari să ia act de bunele intenţii ale medicilor de familie în contextul în care pandemia Covid-19 a erodat relaţia dintre autorităţi şi corpul profesional al medicilor din reţeaua primară.
Într-un comunicat de presă, medicii de familie se adresează viitorului prim-ministru și viitorului ministru al Sănătății și atrag atenția că au nevoie de mai multă atenție din partea factorilor decidenți în domeniul medical și, de asemenea, că este o presiune foarte mare care se pune pe medicina de familie.

„Am trăit în ultimele nouă luni cea mai umilitoare perioadă din existenţa noastră ca medici. Am fost desconsideraţi sistematic. Am fost neglijaţi şi minţiţi. Oare de ce? Pentru simplu fapt că suntem medici de familie? Pentru simplu fapt că îngrijim şi pacienţii non-COVID? Pentru simplu fapt că reducem presiunea pe prea puţinele spitale non-COVID rămase?

Nu am existat când am solicitat ajutor pentru asigurarea echipamentelor de protecţie. Nu am existat nici când s-a pus problema sporului de risc pentru condiţii deosebite, deşi riscul de a deceda din cauza COVID-19 este de cinci ori mai mare la medicii de familie decât la restul populaţiei.

Mai mult, ca să dovedim că ne-am făcut datoria, a fost nevoie să furnizăm liste cu pacienţi care au fost suspecţi cu infecţie COVID-19, ca şi cum toţi acei pacienţi nu aveau medic de familie. Ni s-au cerut aceste situaţii de două ori. Le-am trimis şi a doua oară, doar ca sa mai îngroşăm stivele de raportări.

Au fost emise în această perioadă şi câte trei sau patru acte normative pe zi. Am încercat să le desluşim, să le armonizăm şi am semnalat de fiecare dată când erau prevederi contradictorii, care nu puteau fi aplicate în practica de zi cu zi. Am semnalat erori in procesul de control al pandemiei şi niciodată nu ne-au fost luate în seamă observaţiile. Noi şi pacienţii eram singurii vinovaţi care încurcam marşul triumfal al unor reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi ai altor autorităţi.

Multe legi şi ordonanţe emise nu respectă spiritul Constituţiei şi sunt utile doar pentru a ne pedepsi şi, mai mult de atât, zădărnicesc eforturile care se fac pentru îngrijirea corectă a pacienţilor.

Am cerut Domnului Preşedinte să medieze relaţia dintre noi şi Ministrul Sănătăţii. Rezultatul? O întâlnire formală, cu promisiuni care ulterior nu au fost respectate.

Ocuparea funcţiei de Ministru al Sănătăţii presupune eforturi pentru binele tuturor, pacienţi si profesionişti, deopotrivă. Ministrul Sănătăţii este primul care trebuie să cunoască importanţa fiecărei specialităţi medicale în funcţionarea optimă a sistemului sanitar. Nu poţi fi ministru doar pentru o boală, fie ea şi COVID-19, nu poţi fi ministru doar pentru anumite specialităţi medicale.

Medicina de familie există independent de marginalizarea decidenţilor, este dedicată tuturor, este alături de fiecare cetăţean. Nimeni nu poate schimba aceasta evidenţă, întreaga populaţie are nevoie de medicii de familie, se bazează pe aceştia şi îi apără atunci când e nevoie, chiar dacă doar prin vot.

Stimaţi viitori conducători, suntem baza sistemului sanitar şi vom fi întotdeauna alături de pacienţii noştri. Ca viitori generali ai armatei din care şi noi facem parte, vă rugăm să ţineţi cont de greşelile trecutului apropiat şi să nu le repetaţi. Un CUVÂNT este un OM.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel