Sorina Pintea, despre blocarea Acordului cu Banca Mondială: Sper să fie doar o amânare

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Sorina Pintea, fostul ministru al Sănătății. Foto: DC Medical
Sorina Pintea, fostul ministru al Sănătății. Foto: DC Medical

Fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea spune că este o surpriză total neplăcută pentru ea faptul că actualul Guvern a blocat ratificarea Acordului de împrumut semnat în septembrie anul trecut, la New York, cu Banca Mondială.

La cererea actualului ministru al Sănătății, Victor Costache, Guvernul a retras joi proiectul de ratificare a Acordului pentru un împrumut de 500 de milioane de euro luat de la Banca Mondială, și care era destinat în mare parte asistenței medicale primare.

„Este o supriză total neplăcută, pentru că acesta este un împrumut care a fost negociat pe indicatori de rezultat, iar negocierea a fost la sânge! Vreau să vă spun că atunci când s-a aprobat acest împrumut în board-ul Băncii Mondiale, țările care de obicei se opuneau unor astfel de acorduri, precum Japonia, au ridicat două mâini și l-au aplaudat și au spus că e bine făcut și negociat", a explicat Sorina Pintea, fostul ministru al Sănătății, actualmente manager al Spitalului Județean Baia Mare, EXCLUSIV pentru DC Medical.

Sorina Pintea a participat, în septembrie 2019, la New Yor, la ceremonia de semnare a acestui acord, alături de fostul ministru al Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, și fostul premier, Viorica Dăncilă.

„Sper să fie doar o amânare, sper să nu fi înțeles eu bine, pentru că o supriză total neplăcută, în condițiile în care acest acord a fost negociat cu dobândă și cu tot ce vrei", a continuat Sorina Pintea.

Fostul demnitar spune că echipa care a negociat acest acord a făcut, din punctul ei de vedere, o treabă excepțională, pentru că Banca Mondială avea intenția să impună propriii indicatori, dar că România nu a cedat și și i-a impus pe ai ei.

La cererea actualului ministru al Sănătății, Victor Costache, Guvernul a retras joi, de pe ordinea de zi proiectul prin care urma să fie ratificat acordul de împrumut.

Ce presupunea exact acest acord și în ce direcții urmau să fie investiți banii, aflați pe DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel