Spălarea străzilor cu dezinfectanți, periculoasă și ineficientă. Avertismentul OMS, Coronavirus

Dana Lascu |
Data publicării:
Dezinfectarea străzilor nu folosește la nimic spune OMS. FOTO DC Medical
Dezinfectarea străzilor nu folosește la nimic spune OMS. FOTO DC Medical

Pulverizarea de dezinfectanți pe străzi, așa cum se procedează în unele țări, inclusiv în România în unele orașe, nu elimină noul coronavirus și poate crea un risc sanitar, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

„Pulverizarea sau fumigarea cu dezinfectanți a spațiilor în aer liber (cum ar fi străzi, trotuare, pasarele sau piețe), nu este recomandată pentru eliminarea sau inactivarea SARS-CoV-2 sau a altor agenți patogeni. Străzile și trotuarele nu sunt considerate căi de infecție pentru COVID-19. Mai mult, dezinfectanții sunt inactivați de murdărie și deșeuri, și nu este posibil să curățați manual și să eliminați toată materia organică din astfel de spații. Chiar și în absența materiei organice, este puțin probabil ca pulverizarea chimică să acopere toate suprafețele de contact, pe toată durata necesară, pentru inactivarea agenților patogeni", a arătat Organizația Mondială a Sănătății într-un document dat publicității (link document).

Apoi, notează OMS, această deinfectare poate fi extrem de periculoasă pentru oameni, inclusiv dacă e vorba de dezinfecții în gospodăriile pacienților infectați cu COVID-19.

„Stropirea suprafețelor de mediu în ambele setările de asistență medicală și non-asistență medicală (de exemplu, gospodăriile pacienților) cu dezinfectanți nu vor fi eficiente și pot reprezenta un pericol pentru persoane fizice. Dacă se aplică dezinfectanți, curățarea manuală a suprafeței cu detergent și apa folosind frecare energică (de exemplu, periaj, spălare) trebuie să fie efectuate mai întâi pentru a se asigura îndepărtarea fizică a materialelor organice, urmată de utilizarea unei cârpe care este înmuiată în dezinfectant", arată OMS în același document.

„Nu este în niciun caz recomandată pulverizarea de dezinfectanți asupra persoanelor, acest lucru putând fi periculos fizic și psihologic și nereducând capacitatea unei persoane infectate de a propaga virusul prin picături sau contact", insistă Organizația.

Experții spun însă că dezinfectarea unor obiecte precum toaletele, aparatele electronice sau clanțele și mânerele este importantă pentru că, deși nu au existat până acum cazuri în care persoane să fi contractat virusul prin atingerea unei suprafețe, transmiterea acestuia prin astfel de căi nu poate fi exclusă, având în vedere comportamentul altor coronavirusuri cunoscute.

De asemenea, OMS subliniază că, deși unele studii au arătat că noul coronavirus poate rezista zile întregi pe unele suprafețe, aceste date sunt teoretice, ele fiind constatate în condiții experimentale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel